Bolji uvjeti

Veće plaće odvlače bolničare iz RS-a u Federaciju

'Naš zahtjev je bio da se od 1. prosinca ili najdalje od 1. ožujka ide s povećanjem cijene rada za još pet posto, te krajem godine za još toliko, a kako bi se pokušao ublažiti odlazak zdravstvenih radnika iz RS'' rekao je Milenko Granulić.
Gospodarstvo / Posao | 20. 09. 2019. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plaće srednjeg medicinskog kadra u Republici Srpskoj (RS) od 1. listopada bit će povećane u prosjeku za 50 do 60 KM, te za oko 200 KM za liječnike, potvrdio je u petak Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS.

Povećanje je rezultat dogovora u srijedu premijera Radovana Viškovića i predstavnika sindikata u oblasti zdravstva da cijena rada bude 145 KM, umjesto dosadašnjih 135 KM.

Sastanku su nazočili predstavanici tri sindikata u oblasti zdravstva, a Granulić je na konferenciji za novinare u Banja Luci rekao da je time ispunjen samo prvi dio njihovih zahtjeva te da je to prvo povećanje plaća u zdravstvu nakon 10 godina.

''Naš zahtjev je bio da se od 1. prosinca ili najdalje od 1. ožujka ide s povećanjem cijene rada za još pet posto, te krajem godine za još toliko, a kako bi se pokušao ublažiti odlazak zdravstvenih radnika iz RS'' rekao je on.

RS je, kaže, napustilo oko 400-500 članova tog sindikata, medicinskih sestara i tehničara, ali se točan broj se ne zna, jer pojedinci odlaze odmah nakon školovanja.

Granulić je rekao da pojedini zdravstveni radnici odlaze iz RS u Federciju BiH, jer tamo, kako kaže, imaju daleko veće plaće. Naveo je i primjer dvojice anesteziloga, koji su iz bolnice u Srpcu otišli u Sarajevo.

Granulić je dodao da liječnici u RS odlaze iz javnog u privatni sektor, a manje od medicinskih sestara i tehničara napuštaju RS.

Na sastanku u srijedu  je dogovoreno i da se ide na izmjene zakona o plaćama, jer nije povoljan za zdravstvene radnike te sindikati traže da se u taj sustav vrate kolektivni ugovori te da se plaće više ne povećavaju linearno.

Kopirati
Drag cursor here to close