Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ

Tri bolesti od kojih boluje sve veći broj Hercegovaca

U izvještaju se navodi kako 85% ukupne potrošnje lijekova s liste lijekova otpada na kronične terapije.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 04. 2019. u 17:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija  /Smanjenjen broj izdanih recepata i pakiranja

Iz danas objavljenog izvješća Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K evidentan je stalni porast broja osiguranika oboljelih od dijabetesa, benigne hipertrofije prostate i astme s pridruženim stanjima. U izvještaju se navodi kako 85% ukupne potrošnje lijekova s liste lijekova otpada na kronične terapije.

Ovo je izneseno na 16. redovitoj sjednici Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K koja je danas održana u sjedištu Zavoda u Mostaru.

Članovi Vijeća razmatrali su i usvojili izvatke iz zapisnika s prethodnih sjednica, Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana, upućivanju osiguranika na liječenju izvan Županije, potrošnji lijekova s Liste lijekova, potrošnji ortopedskih pomagala, provedenim postupcima javnih nabava i financijskom poslovanju Zavoda.

Sva usvojena izvješća odnose se na razdoblje 01.01.do 31.03.2019. godine. Također, Upravno vijeće je razmatralo i usvojilo Odluku o usvajanju DOP – a za razdoblje 2020. – 2022. godine, Odluku o visini sudjelovanja Zavoda u nabavi ortopedskih i drugih pomagala, Oduku o preraspodjeli sredstava u Financijskom planu za 2019. godinu, te Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranika Zavoda na liječenje medicinskom rehabilitacijom izvan HNŽ/K.

Smanjenje broja refundiranih doznaka i troškova

Kontinuirane analize, kontakti s izabranim liječnicima, dobra komunikacija s poslodavcima i terenske kontrole koje Zavod provodi rezultirali su smanjenjem broja refundiranih doznaka i troškova po istim.

Izvješćem o privremenoj spriječenost za rad do i preko 42 dana evidentiran je pad broja refundiranih doznaka za 7% i troškova po istima za 4% ili 14.169 KM u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Izvješće o upućivanju na liječenje izvan HNŽ/ K za razdoblje 01.01.2019. do 31.03.2019. godine ukazuje na i dalje prisutan velik broj oboljelih osoba kojima se dijagnostika i liječenje ne mogu završiti u ugovornim ustanovama u županiji/kantonu. Ovo se ponajviše odnosi na maligne bolesti kod osiguranika svih dobnih skupina, te na oboljenja u pedijatrijskoj populaciji.

Veliki dio financijskih sredstava utrošen je na usluge PET CT – a. U protekla tri mjeseca 2019. godine utrošeno je 61.397 KM za ovu uslugu što je porast za 42,6% (nominalno 18.339 KM) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Kada je riječ o potrošnji lijekova s liste lijekova, za prva tri mjeseca 2019. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine evidentirano je smanjenje broja izdanih recepata i  pakiranja, uz neznatan porast financijski izražene potrošnje od 0,4%.

Govoreći o potrošnji lijekova direktor Zavoda, Rade Bošnjak, istaknuo je kako procesi i procedure koje Zavod provodi evidentno donose dobre rezultate jer, već nekoliko godina unatrag, potrošnju lijekova s Liste lijekova Zavod održava u planiranim okvirima.

''Kroz prethodne godine broj osiguranika korisnika lijekova s Liste lijekova kontinuirano se povećava, a uzrok istome je povećanje broja kroničnih bolesnika, kao i transparentnost  Zavoda koji osiguranicima pruža pravodobne i sveobuhvatne informacije o njihovim pravima iz zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite'', kazao je direktor Bošnjak. 

Financijsko poslovanje

Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za razdoblje 01.01.do 31.03.2019. godine pokazuje kako su, u prvom tromjesečju 2019. godine, ostvareni prihodi od 36.497.345 KM što je 26,43% od iznosa predviđenog Financijskim planom za 2019. godinu s tim da izvršenje prvog kvartala uključuje cijeli iznos prihoda od redovite distribucije premije osiguranja pa je realna slika izvršenja ukupnih prihoda 24,94%, odnosno 88.298 KM niže od plana prvog kvartala.

Međutim, ostvareni prihodi na razini su planskog prosjeka prihoda od doprinosa zaposlenih što upućuje na realno očekivanje ispunjena Financijskog plana Zavoda za 2019. godinu.

Pored usvojenih izvješća Upravno vijeće Zavoda donijelo je i Odluku o visini sudjelovanja Zavoda u nabavi ortopedskih i drugih pomagala.

Ortopedska pomagala

Kronološki gledano, Zavod je, temeljem zahtjeva osiguranika i inicijative Ministarstva branitelja HNŽ/K, Vladi ove županije/kantona uputio prijedlog izmjene i dopune Odluke o obujmu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koji se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja. Predloženu odluku Vlada je prihvatila, a Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K donio je Odluku o visini sudjelovanja Zavoda u nabavi ortopedskih i drugih pomagala.

Usvojenim odlukama proširena su prava osiguranika korisnika ortopedskih i drugih pomagala i to na način da su proširene medicinske indikacije temeljem kojih osiguranici mogu ostvariti pravo na pelene kao i indikacije temeljem kojih osiguranici mogu ostvariti pravo na invalidska kolica.

Također, po zahtjevu Ministarstva branitelja HNŽ/K za pomagala natkoljena i potkoljena proteza uvedena je nova kategorija i to „aktivni osiguranici“ od 26 godina starosti pa na više. Riječ je o osiguranicima koji nemaju potrebu mijenjanja proteze svako dvije godine.

Ovim osiguranicima omogućena je realizacija  natkoljene ili potkoljene proteze s rokom trajanja od 48 mjeseci i duplo većim financijskim sudjelovanjem Zavoda.

Odlukom o preraspodjeli sredstava u Financijskom planu Zavod je osigurao sredstva za plaćanje laboratorijskih nalaza dijaliziranim pacijentima u bolnicama. Isključivi razlog donošenja ove odluke je izbjegavanje nerijetkih situacija oštećenja fistule za dijalizu prilikom uzimanja uzorka krvi za nalaze i poboljšanje kvalitete života ovih pacijenata kojima će uzorci krvi biti uzimani u bolnici tijekom dijalize umjesto dosadašnjeg načina po kojemu su trebali odlaziti u pripadajuće domove zdravlja poradi davanja uzorka krvi za nalaze.

Kopirati
Drag cursor here to close