Uvijek ista priča

U BiH se nema čime otkriti omikron

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, rekao je kako ''uskoro očekujemo'' da i drugi klinički centri u Bosni i Hercegovini dobiju iste testove…
Lifestyle / Zdravlje | 31. 12. 2021. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Omikron varijanta koronavirusa, prema procjenama stručnjaka, uskoro će postati dominantan soj i u Bosni i Hercegovini. Većina zdravstvenih institucija u našoj zemlji još uvijek nema reagense koji mogu detektirati ovaj soj, zbog čega je teže doći do podataka koliko osoba je zaraženo, izvještava BHRT.

Reagense za detektiranje omikron soja koronavirusa u našoj zemlji trenutno ima samo Univerzitetski klinički centar Sarajevo, gdje je i potvrđeno prvih 10 slučajeva. Iz Federalnog kriznog stožera najavljuju nabavku reagenasa i u drugim kliničkim centrima.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, rekao je kako ''uskoro očekujemo'' da i drugi klinički centri u Bosni i Hercegovini dobiju iste testove i to uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije.

''To će biti u narednom nekom periodu, ali ono što je važno, mi smo već uspjeli da potvrdimo", rekao je.

Iz mikrobiološkog ugla, identificiranje omikrona je relativno akademska vježba. Važno je identificirati virus na vrijeme.

Video: Kada će biti nabavljeni reagensi za detekciju omikron soja?

Postojale su sumnje da je u našu zemlju i ranije stigao omikron soj, no nije bilo službene potvrde. Na to je aludirao povećan broj zaraženih i punjenje bolničkih kapaciteta.

Andrea Jurić, epidemiologinja, kaže kako ''imamo jedan veliki broj kliničkih slika koje definitivno jesu covid, međutim PCR-u ne dolaze potvrđeni slučajevi''.

''Oni se uvijek vode kao oboljeli. Jedna jedina stvar što je vrlo sad opasna i velika komplikacija, jeste što su bolnički kapaciteti SKB Mostar pri svom vrhuncu, sadašnjih kapaciteta. Trebat će ih proširivati", rekla je.

Jasenko Karamerhić, imunolog, kaže kako omikron ima relativno blaže simptome.

''Ima i nekih razlika u odnosu na ranije sojeve, ne izaziva gubitak okusa i mirisa. Ostalo je približno isto, blaži su simptomi, ali ono što nije dobro za nas, generalno, što se to brže širi i još nije utvrđeno koliko izbjegava imunitet našeg organizma'', rekao je Karamerhić.

Kopirati
Drag cursor here to close