Od početka pandemije

U BiH koronavirusom zaraženo oko 22 tisuće djece

Iako su kliničke slike blaže nego kod odraslih, epidemiolozi savjetuju oprez i pridržavanje mjera.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 11. 2021. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve više je potvrđenih slučajeva koronavirusa i među djecom, naročito školskog i predškolskog uzrasta. Od početka pandemije u Bosni i Hercegovini je zaraženo gotovo 22 tisuće djece i mladih do 20 godina starosti, od čega je šestero preminulo. Iako su kliničke slike blaže nego kod odraslih, epidemiolozi savjetuju oprez i pridržavanje mjera, prenosi BHRT.

Podaci entitetskih instituta za zdravstvo pokazuju da je u Federaciji BiH koronavirus potvrđen kod 15.713 djece i mladih do 20 godina, a u Republici Srpskoj kod 6.280 do 19 godina. Petoro u Federaciji BiH i jedno u Republici Srpskoj je preminulo. Epidemiolozi ističu da je broj oboljelih mnogo veći i apeliraju na roditelje da ne šalju u školu djecu sa simptomima.

Blaže kliničke slike

"Što se tiče kliničke slike, one su blaže i zato imamo manji broj testiranja i rjeđe se rade testiranja kod djece, jer rjeđe imaju razvijene simptome u odnosu na odrasle, tako da je broj oboljele djece puno veći nego što je prijavljen", rekla je Mia Blažević, ispred Službe za epidemilogiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

"Činjenica je da raste broj potvrđenih PCR slučajeva među djecom i radi se uglavnom o djeci školske dobi, kako u osnovnim tako i u srednjim školama. Nešto je veći postotak među populacijom predškolske dobi", govori Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS.

Video: Sve više potvrđenih slučajeva koronavirusa i među djecom

Dobra vijest je da se djeca brzo oporavljaju od simptoma. Problematično je što šire virus na odrasle članove obitelji, kod kojih se razvijaju srednje teške i teške kliničke slike, upozoravaju doktori.

"Što se tiče djece, ona čine deset do 15 posto oboljelih na području grada među svim pozitivnim i oni imaju blagu kliničku sliku i kod njih dominiraju simptomi jače prehlade, glavobolja, kijavica, blago povišena temperatura, simptomi kratko traju dan do dva", govori Mirjana Miljković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Banja Luka. 

Jedno na respiratoru

Na Klinici za dječije bolesti na UKC-u od Covid-19 se liječilo 144 djece, od čega je deset posto bilo na kisiku, a jedno na respiratoru, kaže načelnik ove klinike.

"Što se tiče dječijeg uzrasta, epidemija je podivljala da pogađa svu djecu počevši od novorođenčadi do djece koja se nalaze u dobnoj skupini tinejdžera. Najviše imamo djece od tri do pet godina", rekao je Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječije bolesti na UKC RS.

Epidemiolozi savjetuju cjepivo djece starije od 12 godina, kao najbolju zaštitu od teških kliničkih slika. U Republici Srpskoj je nešto manje od 2.000 djece starije od 12 godina primilo Pfizer cjepivo. U Federaciji BiH cijepljenje djece od 12 do 17 godina trebala bi početi narednog tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close