Tjedan borbe protiv tuberkuloze

Tuberkuloza jedan od vodećih globalnih zdravstvenih problema

Crveni križ FBiH od 14. rujna obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze
Lifestyle / Zdravlje | 14. 09. 2021. u 10:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine obilježava od 14. do 21. rujna Tjedan borbe protiv tuberkuloze, a ove godine aktivnosti se provode pod motom "Sat otkucava, vrijeme je da zaustavimo tuberkulozu".

Cilj je podizanje svijesti javnosti o tome da je tuberkuloza i dalje jedan od vodećih globalnih zdravstvenih problema.

Svake godine u svijetu 10 milijuna ljudi oboli od tuberkuloze. Iako je riječ o bolesti koja se može spriječiti i izliječiti, tuberkuloza dovede do 1,5 milijuna smrtnih ishoda godišnje, što je svrstava u red najsmrtonosnijih zaraznih bolesti. Također, tuberkuloza je vodeći uzrok smrtnosti kod osoba koje žive s HIV-om, a značajno doprinosi i antimikrobnoj rezistenciji.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (Globalni izvještaj SZO za 2020. godinu), u BiH je registrirano 580 oboljelih od tuberkuloze, od čega 535 novih slučajeva. Plućna tuberkuloza bila je najčešći oblik tuberkuloze, a najveći broj oboljelih od tuberkuloze evidentiran je u starosnoj grupi od 55 do 64 godine.

Imajući u vidu značaj pravilnog i pravovremenog liječenja i pomoći koju obitelj može pružiti oboljelom, volonteri Crvenog križa na terenu će provesti edukativne, zdravstveno-socijalne, higijensko-epidemiološke i promotivne aktivnosti.

Bit će održane edukativne radionice o prevenciji i provođenju mjera zaštite i samozaštite s posebnim osvrtom na zaštitu oboljelih od tuberkuloze.

Također će biti upriličeno i uručenje prigodnih paketa hrane i higijene, kao i zaštitne opreme građanima slabijeg socijalnog statusa, koji su izloženi ili se liječe od tuberkuloze.

Pored toga, bit će organizirano i prikupljanje humanitarnih priloga u zamjenu za markice, a bit će organizirana i akcija darivanja krvi.

Volonteri CK FBiH će postaviti i informativno-edukativne štandove u gradovima. Kreirane su i markice u apoenima od 0.20 KM a distribuirat će ih JP BH Pošte, HP Mostar i Željeznice FBiH, te markice u apoenima od 0.50 KM koje će aktivisti Crvenog križa na javnim mjestima, školama, fakultetima, firmama, mijenjati za humanitarni prilog.

Kopirati
Drag cursor here to close