Zaključak okruglog stola

Traži se izgradnja novog objekta Centra za dijalizu SKB Mostar

Sudionici okruglog stola, traže i obnavljanje zastarjele aparature i redefiniranje cijene dijalize.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 02. 2019. u 11:16 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja novog objekta Centra za dijalizu Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar jedan je od zaključaka okruglog stola na temu ''Poboljšanje zdravstvene skrbi za bolesnike na dijalizi" održanog u Mostaru u organizacije Liječničke Komore HNŽ-a i Klinike za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu SKB Mostar, priopćeno je u utorak iz Komore.

Tražit će se sredstva od Vlade FBiH

Sudionici okruglog stola bili su predstavnici zavoda zdravstvenih osiguranja s federalne i županijskih razina, ravnatelji zdravstvenih ustanova i ministarstava zdravstva, koji su suglasni da postojeći objekt SKB-a, ne zadovoljava elementarne kriterije za obavljanje dijalize i da je potrebno pokrenuti procese i osiguranje sredstava za izgradnju novog objekta za dijalizu.

Kako navode, jednoglasno je usvojen zaključak da se od Vlade F BiH zatraži financijska podrška za izgradnju novog Centra za dijalizu kao i za nabavku aparature za isti.

Nova oprema?

Jedan od zaključaka bio je da se Centar za dijalizu SKB Mostar obavezuje izraditi standardizirani hodogram postupaka u liječenju bolesnika na dijalizi koji će biti obavezujući za sve zdravstvene ustanove, a Zdravstveni zavod i HNŽ-a i ŽZH-a obavezuju se snositi troškove laboratorijske dijagnostike i praćenja ovih bolesnika.

Sudionici okruglog stola, traže i obnavljanje zastarjele aparature i redefiniranje cijene dijalize.

''Centri za dijalizu se obvezuju dostaviti nadležnim ministarstvima zdravstva broj, strukturu i starost aparature kojom raspolažu, te prijedlog potreba u sljedećem razdoblju. Ministarstvo zdravstva HNŽ i ŽZH će u okviru postojećih i planiranih proračunskih sredstava, te u suradnji sa ZZOiR F BiH nastojati osigurati sredstva za obnovu aparature za dijalizu, te provesti postupak redefiniranja i utvrđivanje stvarnih troškova dijalize'', stoji u priopćenju.

Transplatacijski sustav

Oni navode kako je najbolji i najisplativiji način liječenja bolesnika na dijalizi - transplantacija bubrega. Zbog toga, potrebno je reafirmirati vrijednost donorstva, izgradnje donorske mreže i pristupanje Eurotransplantu.

''Najveći problem za pacijente na dijalizi jest taj da ne mogu biti uvršteni na liste čekanja za transplantacije u europskom sustavu transplantacija (Eurotransplant), potrebno je poboljšanje sustava transplantacije i uspostavljanje donorske mreže u BiH. Trebaju se donijeti odgovarajući zakonski okviri te raditi na osviještenosti građana o doniranju organa'', stoji u zaključku.

Također, u zdravstvenom sustavu, tvrde, se treba osigurati potpora programu transplantacije vezano za medicinsku opremu, prostor i edukaciju ljekara i liječnika i drugog medicinskog osoblja.

Kopirati
Drag cursor here to close