Utjecaj na zdravlje

Termoelektrana Tuzla uzrok porasta oboljelih od malignih oboljenja?

Analize i istraživanja pokazuju da živimo u najzagađenijem dijelu Europe.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 06. 2023. u 07:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina trebala bi za pet godina ugasiti prve blokove termoelektrana na ugalj u skladu sa Nacionalnim energetskim klimatskim planom koji bi, u konačnoj verziji, trebao biti usvojen do kraja godine.

Osim usporavanja klimatskih promjena i ubrzanja energetske tranzicije, na koje smo se obavezali, najznačajniji rezultat trebao bi biti smanjenje utjecaja na zdravlje stanovništva. Analize i istraživanja pokazuju da živimo u najzagađenijem dijelu Europe.

Izet Barčić živi bez jednog plućnog krila. To je bio jedini način da se izbori sa opakom bolešću. Pumpice za olakšavanje disanja koristi svakodnevno. Teško hoda. Iz svog dvorišta gleda dimnjake najveće termoelektrane u Bosni i Hercegovini, javlja BHRT.

Ugroženo zdravlje

"Svi ti odžaci su ovdje u meni. Ja ih iskašljavam jednog po jednog. Kad dođe, zapali se, ja kašljem'', ističe Izet, koji živi u selu Bukinje .

Tuzlansko naselje Bukinje nadomak je termoelektrane. Najveće u BiH. Na obroncima sa druge strane sela nalaze se odlagališta šljake koje koristi ovaj energetski gigant na ugalj.

Goran Stojak, predsjednik Mjesne zajednice Bukinje, dodaje: "Svaki dan netko nazove, kaže bolestan sam.Treba mi ovo. Evo i ja sam još jedan od onih koji je dobio karcinom. Filteri kao filteri odsumporavanje ne žele i treba staviti točku. Svake godine pričamo iste priče. Pričamo, a ništa se ne poduzima."

Istraživanja utjecaja aerozagađenja na oboljenja i smrtnost na ovom području pokazala su u prosjeku 50% veću učestalost u četiri naselja uz TE, uključujući Bukinje, u odnosu na kontrolno naselje. Autorka ukazuje da je u nedostatku zvaničnih podataka istraživanje provedeno anketiranjem.

Nurka Pranjkić, profesorica Medicinskog fakulteta u Tuzli, kaže: "Kad govorimo o okolišu, kompletno prema evidence base medicine ili primjerima najbolje prakse, okoliš može utjecati na zdravlje i kad je najzagađeniji do 30%."

TE posjeduje elektrofiltere za odstranjivanje čvrstih čestica starije proizvodnje. Održavaju ovu emisiju, uvjerava direktor, u vrijednostima propisanim u vrijeme ugradnje. Problem predstavlja emisija sumpor dioksida. Plan o gradnji bloka 7 sa sustavom za odsumporavanje je u zastoju.

Ne mogu pratiti EU direktive

Izet Džananović, ravnatelj Termoelektrane Tuzla, dodaje: "Trenutno je 200 mg/m3 u europskim direktivama kao maksimalna vrijednost. Mi to ne možemo bez dodatnih kapaciteta za odsumporavanje."

Nedavno promovisan nacrt Nacionalnog energetskog klimatskog plana BiH mogao bi da obori planove za gradnju bloka 7, što potvrđuju i iz matičnog poduzeća koje razvija planove za gradnju kapaciteta iz obnovljivih izvora.

Mustafa Musić, pomoćnik glavnog ravnatelja za razvoj, Elektroprivreda BiH, ističe: "Bojim se da bi gradnja bloka 7 blokirala izgradnju svih drugih proizvodnih kapaciteta u EP."

Admir Sofić, iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, navodi: "U svim naprednim scenarijima, ukoliko hoćemo ispuniti ciljeve, gdje smo se svi u BiH, entitetske vlade se usuglasile sa Vijećem ministara usaglasili oko ciljeva, tamo nema uglja. Nema izgradnje novih energetskih objekata na ugalj."

Prema nacrtu NECP-a u koji smo imali uvid, do 2030. godine TE Tuzla trebalo bi da ugasi dva od četiri bloka. Vlasti i dalje nastoje da maksimalno produže životni vijek TE. 2050. godina je krajnji rok za potpunu dekarbonizaciju na koji se obavezala BiH. Nimalo ohrabrujuće za stanovnike Bukinja.

Kopirati
Drag cursor here to close