Ne, ne i ne

Stvari koje krivo radimo kada imamo crijevnu virozu

Postoji nekoliko stvari koje radimo krivo kada imamo crijevnu virozu donosimo nekoliko savjeta kako ih ispraviti.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 03. 2022. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ozbiljne probavne smetnje poput mučnine, povraćanja, grčeva i proljeva uobičajeni su simptomi želučane ili crijevne viroze koja se baš u ovo zimsko vrijeme pojavljuje gotovo jednako često kao prehlade i gripe.

Ravnoteža crijevne mikrobiote je, unatoč tome što su simptomi najjače izraženi prvi dan i da povraćanje i proljev u većini slučajeva nestaju već do trećeg dana, ugrožena i do nekoliko tjedana poslije viroze, prenosi Zadovoljna.hr

Virusi se prenose lako i vrlo brzo, nečistim rukama, kapljičnim putem ili zaraženom hranom i pićem, a ne možemo ih liječiti već ev. samo prevenirati zarazu ili ublažavati simptome.

Jačanje crijeven mikrobiote probioticima i hidracija mogu vam pomoći kako u prevenciji, tako i u što skorijem ozdravljenju.

No, postoji nekoliko stvari koje radimo krivo kada imamo crijevnu virozu, evo nekoliko savjeta kako ih ispraviti:

1. Koliko god bili žedni ne pijte puno vode

Krivo: Nakon povraćanja ili proljeva najčešće pijemo dosta čaja ili vode kako ne bismo dehidrirali, no nerijetko sve to vrlo brzo ponovno izbacimo.

Ispravno: Budući da su nam želudac i probavni sustav još dosta upaljeni nakon povraćanja ili proljeva s unosom tekućine treba pričekati barem 15 minuta, a zatim popiti po par malih gutljaja svakih deset minuta.

2. Za vrijeme viroze ne trebate držati dijetu

Krivo: Iako teški simptomi crijevne viroze traju samo jedan dan, većina nas drži dijetu koja se sastoji od nemasnih juha, dvopeka, čaja, banana i sl. i do nekoliko dana.

Ispravno: Naravno da se prvi dan kada ne možemo ni pomisliti na hranu nećemo siliti jesti bilo što drugo doli lagane hrane ili samo dvopeka i čaja, no već drugi dan, kada nam se apetit vrati trebali bismo uvesti normalnu, raznoliku prehranu te unositi mnogo tekućine kako bi nam se organizam oporavio.

Kod nekih će virusnih oboljenja liječnici preporučiti da se tijekom cijele viroze nastavi s uobičajenom prehranom, uz izbjegavanje samo određenih namirnica koje nas mogu preopteretiti, kako ne bismo zadržavali virus u organizmu već ga što prije izbacili van. 

Uz to savjetovat će uzimanje probiotika kako bi se što prije uspostavila unutarnja ravnoteža i ojačala crijevna mikrobiota koja je bila poremećena invazijom virusa.

Probiotici uzimaju mjesto i hranu virusima čime pomažu u njihovom uklanjanju iz organizma.

Probiotike i probiotičke dodatke prehrani ili lijekove, u sezoni crijevnih viroza, dobro je uzimati i preventivno kako bi ojačali probavu i olakšali simptome ili izbjegli zarazu.

3. Održavajte čestu higijenu ruku tjednima nakon viroze

Krivo: Kada imamo crijevnu virozu češće peremo ruke i brinemo o dezinfekciji predmeta i površina koje svakodnevno koristimo, no kada simptomi prestanu, opustimo se i vratimo na staro.

Krenemo u uobičajene obaveze, poput kuhanja, ne razmišljajući u kojoj mjeri ugrožavamo druge.

Ispravno: Nakon nestanka simptoma možemo biti zarazni još naredna dva tjedna, stoga smanjite bliske kontakte, perite ruke češće, dezinficirajte radne površine i ne dijelite ručnik za ruke. Neki virusi, poput rotavirusa, šire se brzinom munje, a zadržavaju na dječjim igračkama i površinama i do nekoliko mjeseci.

Pripazite na dezinfekciju prilikom kuhanja sljedećih nekoliko tjedana ili kuhajte s maskom i doktorskim rukavicama.

Kopirati
Drag cursor here to close