SAD

Lijek protiv malarije nije djelotvoran na Covid-19

Kako navodi AP, od pacijenata koji su primili hidroksihlorokin uz uobičajenu njegu, umrlo je 28 posto.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 04. 2020. u 21:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako su prenijele agencije AFP i AP, studija je pokazala da je među pacijentima oboljelim od Covid-19 koji su primali hirdoksihlorokin, bilo više smrtnih slučajeva nego među onima koji su dobili standardnu njegu.

Kako navode agencije, studija je objavljena online, na stranici za istraživače i nema recenziju drugih znanstvenika, a financirana je iz grantova Nacionalnog instituta za zdravlje i Sveučilišta Virginia.

Studija nije provedena kao rigorozni eksperiment, ali je sa 368 obuhvaćenih pacijenata najveća dosad o upotrebi hidroksihlorokina sa ili bez aintibiotika azitromicin u liječenju Covid-19 od kojeg je umrlo više od 171.000 ljudi u svijetu.

Analizirani su medicinski rezultati 368 muškaraca, veterana hospitaliziranih s potvrđenom infekcijom korona virusom u nekom od medicinskih centara za veterane koji su umrli ii su otpušteni kući do 11. travnja.

Kako navodi AP, od pacijenata koji su primili hidroksihlorokin uz uobičajenu njegu, umrlo je 28 posto, a od onih koji su bili samo na uobičajenom tretmanu umrlo je 11 posto.

Od onih koji su primali hidroksihlorokin i azitromicin umrlo je oko 22 posto, ali se razlika izmedju te grupe i grupe na uobičajenoj njezi ne smatra dovoljno velikom da bi se isključili drugi faktori koji su mogli uticati na preživljavanje.

Primjena hidroksihlorokina također nije uticala na potrebu upotrebe respiratora.

AFP navodi da je eksperiment imao nekoliko značajnih ograničenja, ali da pojačava sumnju u efikasnost lijeka koji najveću podršku ima u predjsedniku SAD Donaldu Trumpu i TV kanalu Fox News.

Francuska agencija dodaje da je teško generalizirati rezultate, jer je ispitivana populacija veoma specifična: većina pacijenata su bili muškarci, u prosjeku stariji od 65 godina, crnci.

Istraživači, navodi AP, također nisu pratili nuspojave, ali su uočili nagoveštaj da bi hidroksihlorokin mogao štetno utjecati na druge organe. Za taj lijek se dugo zna da izaziva potencijalno ozbiljne nuspojave uključujući i promenu rada srca koja može izazvati iznenadnu smrt.

Prethodna istraživanja su potvrdila da je ovaj lijek rizičan za pacijente sa srčanim problemima. AP navodi da su početkom meseca znanstvenici u Brazilu stopirali dio studije testiranja hlorokina, starijeg lijeka koji je sličan hidroksihlorokinu, pošto su se javili probelmi sa srčanim ritmom kod četvrtine testiranih koji su primili jače doze ili dve doze lijeka.

Hidroksihlorokin i srodno jedinjenje hlorokin koriste se desetljećima za liječenje malarije, kao i autoimunih poremećaja lupusa i reumatoidnog artritisa.

Oni su veliku pažnju privukli u posljednje vrijeme, tijekom pandemije korona virusa, kada se u laboratorijskim uvjetima pokazalo da sprečavaju virus da udje u ćelije i da se razmnoži. U farmaceutskom svijetu, međutim, rezultati laboratorijskih eksperimenata – ''in vitro'', često ne dobiju potvrdu u praksi – ''in vivo'', navodi AFP.

Istinski odgovor može se dobiti isključivo kroz veoma velika klinička ispitivanja na slučajnom uzorku, u kojima će pacijentima biti davan ili lijek ili placebo. Nekoliko je već u tijeku, pre svega u SAD, Europi, Kanadi i Velikoj Britaniji, dodaje AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close