Jasenko Karamehić

Struka o koronavirusu: Bit će još gore

''Mjere su naglo ublažene. Skoro svi su zatvorili granice, samo u BiH svi mogu dolaziti. Kao da smo građani drugog reda, kao da smo diskriminirani. Ipak, nitko ne može osporiti da se susjedi samo štite od nas. Bit će još gore''
Lifestyle / Zdravlje | 24. 06. 2020. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povećanje broja zaraženih u BiH je očekivano, kaže Jasenko Karamehić, jedan od najeminentnijih imunologa i stručnjaka u BiH.

''Mjere su naglo ublažene. Skoro svi su zatvorili granice, samo u BiH svi mogu dolaziti. Kao da smo građani drugog reda, kao da smo diskriminirani. Ipak, nitko ne može osporiti da se susjedi samo štite od nas. Bit će još gore, krivulja je eksponencijalno krenula ka gore i to se veoma teško zaustavlja. Nema više nikakve kontrole'' – kaže Karamehić za Avaz.

Dodaje da se treba držati dobro poznatih mjera samozaštite, socijalne distance, osobne higijene...

''Dobar imunitet smanjuje mogućnost zaraze. U prosjeku malo ljudi umire od COVIDA-19, što znači da je imuni sistav čovjeka veoma dobar i može se izboriti s ovim virusom. To podrazumijeva zdrav život, osam sati spavanja, osam sati rada, osam sati odmora poslije rada, uravnoteženu ishranu, kretanje, izbjegavanje stresa, fizičke aktivnosti...'' – govori Karamehić.

Smatra da i država, uz građane, mora odigrati svoju ulogu.

''Medicina je sve do sada pobijedila, pobijedit će i ovo, samo joj trebaju vrijeme i podrška društva. Kada virus mutira, može biti još opasniji, ali može biti i slabiji. Sve su to špekulacije, jer je ovo nova bolest koju nismo dovoljno upoznali. Mnogo toga je ispred nas, treba vrijeme za dobivanje cjepiva koja će nam pomoći makar malo da odahnemo'' – zaključuje Karamehić.

Kopirati
Drag cursor here to close