Sloboda grudima ili?

Stručnjaci riješili dilemu o nošenju grudnjaka

Dame, ako odbacite grudnjak, dojke vam se neće objesiti, nego naprotiv, one će očvrsnuti i na kraju dobiti atraktivan oblik.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 08. 2018. u 12:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nositi ga ili ne nositi? O grudnjaku je riječ, i o polemici koja traje desetljeća, a još dulje trajala je francuska studija koja je imala za cilj dati odgovor je li ga bolje nositi ili ne nositi, da li svaki dan, većinu dana ili provoditi što više vremena bez potpore dojkama.

Studija, koju je punih petnaest godina provodilo Sveučilište u Besanconu uključivala je 320 žena u dobi od 18 i 35 godina, pokazala je zanimljive činjenice, nakon što je istražen učinak grudnjaka na dojke, njihovu čvrstoću i oblik. Ukratko, činjenica je da su mišići dojki jači ako ne nosimo grudnjak!

Kada su grudi slobodne, stvara se više mišićnog tkiva koje pruža prirodnu podporu: ako mišićima cijelo vrijeme pomaže grudnjak mišići slabe, pai kad se dojke oslobode, objese se. Podaci dugogodišnjeg i sveobuhvatnog istraživanja pokazali su da bradavice dojki ženama koje nikada nisu nosile grudnjak stoje približno sedam milimetara više nego kod onih koje su grudnjak nosile redovito.

Stoga, dame, ako odbacite grudnjak, dojke vam se neće objesiti, nego naprotiv, one će očvrsnuti i na kraju dobiti atraktivan oblik. Ne samo da život bez grudnjaka donosi olakšanje i opuštanje, kažu iskusni stručnjaci i dodaju da time ujedno izbjegavamo pritisak na limfne čvorove u dojkama i oslobađamo protok krvi, piše Slobodna Dalmacija.

Pritisak se osobito povećava u danima prije menstruacije, kada dojke nabreknu što bi zahtijevalo veći broj grudnjaka, što se obično ne prakticira tijekom tih dana u mjesecu.

Ako ne možete izdržati cijeli dan bez grudnjaka, skinite ga barem kada ste kod kuće i za vrijeme spavanja. Osim toga što češće nježno masirajte dojke i to u svim smjerovima jer ćete na taj način potaknuti cirkulaciju.

Međutim, grudnjak nemojte odbaciti, barem ne u potpunosti, ako ste stariji od 45 godina, ako imate prekomjernu tjelesnu težinu i jako velike dojke. Nelagodu zbog nenošenja grudnjaka mogle bi osjetiti žene koje su već nekoliko puta rađale i dojile. Naime, grudnjaci su u nekim situacijama neophodni budući da olakšavaju kretanje i potiču dobro držanje, a osim toga dojkama treba osigurati potporu i tijekom obavljanja različitih sportskih aktivnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close