Marker vašeg zdravlja

Što je test ''Sjedi-ustani'' – kako se radi i što pokazuje o zdravlju srca

Zvuči lako, zar ne? Ne baš. Morate prijeći iz stajanja u sjedenje i ponovo nazad, a da ne koristite ruke ili bilo koji dio tijela osim nogu i jačine vašeg tijela da vam pomognu ustati, odnosno sjesti.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 03. 2024. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Test "sjedi-ustani" je "indirektan marker vašeg zdravlja", kaže liječnica i otkriva kako može ukazivati na zdravlje vašeg srca, piše City Magazine.

Dugovječnost se ne ogleda samo u tome koliko dugo živite – već i u tome da ostanete zdravi što je duže moguće. Test ''sjedi-ustani'' može biti dobar način da se utvrdi koliko ste zdravi, a može čak i predvidjeti koliko ćete živjeti, pokazuju istraživanja.

''To je indirektni marker vašeg zdravlja'', kaže medicinski suradnik NBC News dr. Natalie Azar, koja je pokazala jednostavan test, koji neki liječnici koriste kao pokazatelj dugovečnosti.

Što je test ''sjedi-ustani''?

''To je zapravo stajanje, pa sjedenje, pa opet stajanje test'', kaže Azar za Today.com, a prenosi City Magazine.

U suštini, test počinjete stojeći, sjednete prekriženih nogu na zemlju, a zatim ponovo ustanete.

Zvuči lako, zar ne? Ne baš. Morate prijeći iz stajanja u sjedenje i ponovo nazad, a da ne koristite ruke ili bilo koji dio tijela osim nogu i jačine vašeg tijela da vam pomognu ustati, odnosno sjesti.

Ovaj jednostavan test je učinkovit pokazatelj zdravlja jer morate imati snažno kardiovaskularno zdravlje, dobru ravnotežu, agilnost, fleksibilnost i snagu jezgra i nogu da biste ga mogli završiti, kaže Azar.

Kakvo istraživanje stoji iza ovoga?

Studija iz 2012. je otkrila da je test ''sjedi-ustani'' bio značajan pokazatelj mortaliteta kod sudionika između 51 i 80 godina.

''Studija je otkrila da što je niži rezultat, postoji sedam puta veća vjerojatnost da ćete umrijeti u sljedećih šest godina'', kaže Azar, prenosi N1.

Ali, ističe Azar, ljudi koji su postigli najniže rezultate u studiji bili su najstariji – što znači da su imali i najveći rizik od smrti u sljedećih šest godina.

To ne znači da test nije legitiman ili da vam ne može reći ništa o vašem zdravlju čak i ako ste mlađi od 51 godine, kaže Azar.

''Kako starimo, provodimo vrijeme pričajući o kardiovaskularnom zdravlju i aerobnoj kondiciji, ali ravnoteža, fleksibilnost i agilnost su također veoma važni'', naglašava Azar.

Kako uraditi test

Cilj je da pređete iz stajanja u sjedenje na podu i ponovo stojite bez ikakve pomoći vaših ruku. Evo kako to uraditi:

– Počnite stajati i dajte sebi 10 bodova

– Sjedite na pod prekriženih nogu

– Ponovno ustanite

– Oduzmite bod svaki put kada koristite ruku, koljeno, podlakticu ili stranu noge da pomognete sebi

– Ako možete sjediti i stajati bez asistencije, postigli ste savršenih 10. Ako uopće niste mogli ustati, vaš rezultat je nula.

Kako protumačiti svoj rezultat

''Osam bodova ili više je ono što želite'', kaže Azar.

Ali, ona ističe da postoji mnogo stvari koje test ne uzima u obzir. ''Što ako ste u formi, ali ste se povrijedili?''

Test ne uzima u obzir povrede, tako da ili sačekajte dok se ne izlječite da biste probali test, ili nemojte pretpostavljati da su vaši rezultati konačni, a sve to da je mjerilo vašeg zdravlja.

''Test također ne uzima u obzir mišićno-skeletna ograničenja'', kaže Azar. Dakle, ako imate problema sa pokretljivošću, vaš rezultat možda nikada neće dostići 10. To ne znači da niste zdravi i u formi, objašnjava Azar.

Azar dodaje da ovaj test radi cijelo vrijeme i da njen osobni rezultat nije uvijek savršen, iako je odličnog fizičkog zdravlja. Mnogo čimbenika može doći u igru. Ako, na primjer, niste dobro spavali ili vas bole leđa, dajte sebi malo slobode. Postoji ljestvica od 10 bodova s razlogom.

Što ako ne postignem dobar rezultat?

''Uzmite to sa rezervom'', kaže Azar.

Ne možete da kontrolirati protok vremena – ili starenje – ali možete donijeti odluku da date prioritet poboljšanju svoje kondicije.

Kopirati
Drag cursor here to close