60 sekundi o koroni

Što je bitno da razlikujemo između PCR i seroloških testova?

Gost novog videa serijala "60 sekundi o koroni" je genetičarka mr. Lana Salihefendić koja nam objašnjava po čemu se tačno razlikuju PCR i serološki testovi i u koje svrhe se koriste.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 12. 2020. u 10:26 Bljesak.info
Šta je bitno da razlikujemo između PCR i seroloških testova?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po čemu se točno razlikuju PCR i serološki testovi i u koje svrhe se koriste, objašnjava genetičarka mr. Lana Salihefendić u novom videu serijala ''60 sekundi o koroni''.

Lana Salihefendić je magistrirala genetiku na PMF u Sarajevu i radi u ALEA Genetičkom Centru. Jedna je od znanstvenica koja je sekvencirala Sars Cov 2. 

''PCR testovi omogućavaju detekciju samog virusa, tj. nukleinske kiseline virusa. Trenutno su najpouzdaniji testovi i služe za dijagnosticiranje COVID-19 bolesti. Serološki testovi, s druge strane, detektiraju antitijela koja se javljaju uslijed infekcije kao odgovor našeg imunog sustava na infekciju. Međutim, ova antitijela se pojavljuju u organizmu tek nekoliko dana do nekoliko tjedana nakon infekcije. S toga, pozitivan serološki test može ukazivati na to je osoba preboljela infekciju dok negativan test može ukazivati na to da je osoba tek nekoliko dana inficirana'', kaže  Salihefendić

Objašnjava kako se ovi testovi ne koriste pri dijagnostici, ali nam mogu dati odgovore na pitanja kolektivnog imuniteta, odnosno tko je u populaciji bio zaražen i koliko dugo nas dugo antitijela mogu štiti od ponovne infekcije.

Serološki testovi također pomažu u identifikaciji osoba koje mogu biti davaoci plazme za liječenje oboljelih.

Video možete pogledati na YouTube kanalu ''60 sekundi o koroni''.

Kopirati
Drag cursor here to close