BiH, ne BiH

Što će biti sa cjepivom kojem uskoro ističe rok trajanja?

Nadležni u oba entiteta odbacuju navode da je ugroženo više stotina tisuća doza cjepiva, te su mišljenja da će postotak biti mali, iako će određene zalihe propasti.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 09. 2021. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini, koja je imala velikih problema da nabavi cjepivo protiv koronavirusa, u narednom razdoblju moglo bi biti uništeno nekoliko tisuća doza cjepiva, jer je rok trajanja pri kraju.

Nadležni u oba entiteta odbacuju navode da je ugroženo više stotina tisuća doza cjepiva, te su mišljenja da će postotak biti mali, iako će određene zalihe propasti. Kako ih ne možemo donirati, cjepiva će najvjerovatnije biti uništena, odnosno spaljena.

Osim što je zanimanje građana za cjepljenje na nezadovoljavajućoj razini, suočavamo se i sa drugim problemom, a to je da zalihama cjepiva ističe rok trajanja. U prvom redu dozama AstraZenece. Kako bi bile iskorištene, jedno od rješenja je skraćivanje vremena revakcinacije. Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, trenutno je na stanju 319 tisuća cjepiva Astrazenece kojima je rok do 31. listopada. Plan je da se do tog roka 225 tisuća iskoristi za drugu dozu, što znači da sve zalihe neće propasti.

Video: 

“Tako da će nam ostati još jedno 100 tisuća doza koje ćemo moći koristiti i kao prvu i kao drugu jer imamo sada osam tjedana do kraja isteka tog roka a druga vakcinacija od 4 do 6 , dakle ostat će ali ne stiotine tisuća”, rekao je Siniša Skočibušić, v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako rok ističe ni to što nam ostane nećemo moći donirati, kao što su upravo određene zalihe na taj način donirane BiH. Ostaje solucija uništavanja ili spaljivanja, i za to već imaju najave iz Republike Srpske, da će 55 tisuća cjepiva AstarZeneke kojima je istekao rok biti uništene. Najvjerovatnije spaljene, a kako to košta pitanje je tko će za to preuzeti odgovornost. Nadležni u RS u ovome ne vide problem, jer navode: donacije su prihvaćene, raspoređivane po entitetima, i niko nije mogao snositi.

“Mnoge zemlje su se tako rješavale svojih zaliha, namjanji postotal toga je trenutno u bih kako bih rekao nekome je to jeftinije da mi uništavamo, ta cjepiva nego da propadaju na nekom drugom mjestu, ono što je veoma bitno da znate da osim incidenta u prijedoru sa 1000 komponenti druge doze da je RS sva cjepiva koje jе platila naručila u garantnom roku iskoristila i da nije bilo ni jednog slučaja da su propale”, govori nenad Stevandić, zamjenik direktora UKC-a RS.

I dok i dalje bilježimo najmanju stopu cijepljenih u Europi, nadležni još ponavljајu isto. Rješenje, pa i za ovaj problem, je u vakcinaciji ili revakcinaciji. Što znači da nemamo baš luksuz kalkulirаti sa drugom dozom.

“Nedostatak edukacije i mislim da stoga treba razgovarati sa ljudima uvjeravati ljude da je to jedan od najboljih preventivnih mjera u iskorjenju bilo koje bolesti ako imate cjepivo vi ste uspješni”, rekao je Jurica Arapović, infektolog na Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar.

Оsim AstraZenece, i oko 19.500 doza Pfizera trebalo bi biti utrošeno tijekom mjeseca rujna i listopada, inače će i te doze postati neupotrebljive.

Kopirati
Drag cursor here to close