Suočavanje s posljedicama

Socijalni radnici HNŽ: Pandemija je ostavila velike posljedice na djecu

''Sada je svima potreban oporavak i podrška ponajprije djeci, a potom i odgajateljima, učiteljima i roditeljima'', naveli su socijalni radnici HNŽ.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 07. 2021. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Udruge socijalnih radnika HNŽ-a upozorili na potrebu intenzivnije međusektorske suradnje i rada u suočavanju s posljedicama koje je pandemija ostavila na djecu, roditelje, učitelje i odgajatelje.

''Često su uloge roditelja, odgajatelja, učitelja i doktora tijekom epidemije bile sve prisutne u jednom. Sada je svima potreban oporavak i podrška ponajprije djeci, a potom i odgajateljima, učiteljima i roditeljima. U sustavima postoji određena količina podrške za djecu i stručnjake, ali za roditelje najmanje'', dodali su iz udruge.

Naveli su kako je održan poseban sastanak na kojemu se problematizirala ova tema.

''O dječjim potrebama i izazovima u radu s djecom tijekom pandemije govorili su eminentni profesori i stručnjaci iz obrazovnog, zdravstvenog i socijalnog sektora s područja HNŽ-a te upozorili na nekoliko poteškoće s kojima se treba suočiti u narednom razdoblju'', navodi se.

Svi naglašavaju potrebu veće komunikacije, koordinacije između sektora zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi.

''Psiholozi i nedavna istraživanja ukazuju na povećan broj anksioznosti i depresije kod djece te potrebu pojačane psihološke podrške djeci koja imaju posljedice i promjene u ponašanju izazvane pandemijom. Iz socijalnog sektora upozoravaju na povećanu nezaposlenost, siromaštvo te povećan broj socijalnih problemima koji tijekom pandemije nisu mogli biti otkriveni, tretirani niti sankcionirani. Posljedice se očituju u povišenom pritisku na socijalni sektor u svakodnevnom radu Centara za socijalni rad s pojačanim terenskim radom za koji nedostaje stručnjaka'', naveli su.

Iz obrazovnog sustava stručnjaci naglašavaju vlastitu kreativnu prilagodbu novim situacijama, nedostatak podrške s viših razina, ali i na pozitivne segmente poput lakšeg i bržeg odvajanje djece od roditelja prilikom upisa u vrtić zbog nemogućnosti ulaska roditelja u prostorije vrtića.

''Stručnjaci iz osnovnih škola naveli su probleme s tehničkom opremom za praćenje online nastave, stres, povećan opseg rada i odgovornosti , nedostatak podrške, jasnih uputa'', kaže se u priopćenju ove udruge.

Na kraju navode: ''Poziv za online predavanja bio je upućen nadležnim ministarstvima, zavodima, centrima. Skup je pozdravila jedino predstavnica Ministarstva zdravstva rad i socijalne skrbi HNŽ-a Alma Kozo pod čijim je pokroviteljstvom i realiziran projekt i predavanje pod nazivom Ljubav prema djeci prije svega".

Kopirati
Drag cursor here to close