Medicinske sestre/tehničari

Simpozij u Mostaru - Skrivajući vlastite suze, moramo crtati osmjehe na licima pacijenata

Da je komunkacija jako bitna za svakog pojedinca, a posebno za medicinske sestre istaknula je Anka Zelenika, glavna sestra Klinike za unutarnje bolesti s Centrom za dijalizu mostarske bolnice.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 09. 2023. u 12:33 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Komunikacija kroz sestrinsku dokumentaciju" tema je ovogodišnjeg Simpozija medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem koji je započeo u petak 15. rujna na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Dolazak na sipmozij potvrdila su 434 sudionika iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovina koji su došli, pored Mostara, iz 31 grada.

Foto: Bljesak.info / Velik odaziv medicinskih djelatnika

Organizator simpozija jeste Udruženja medicinskih sestara u BiH, čiji je predsjednik Saša Antunović, istaknuo kako je ovogodišnji događaj važan zbog potpisivanja ugovora s Hrvatskom komorom medicinskih sestara i tehničara.

Otvorena vrata za EU

''Ovo je naš deveti simpozij uz veliku potporu i suoorganizaciju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te smo zadovoljni brojem sudionika. Ovaj simpozije je važan zbog potpisivanja ugovora s Hrvatskom komorom medicinskih sestara i tehničara, što će udruzi otvoriti put ka Europskoj uniji. Time dobivamo partnera u EU i otvorena su nam vrata za prekograničnu suradnju i sve projekte koje će udruga raditi preko EU fondova upravo radi tog partnersta'', rekao je Antunović i dodao kako veliko zanimanje postoji čemu je potvrda i povećan broj članova njihove udruge.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije u Mostaru

Da je komunkacija jako bitna za svakog pojedinca, a posebno za medicinske sestre istaknula je Anka Zelenika, glavna sestra Klinike za unutarnje bolesti s Centrom za dijalizu mostarske bolnice.

''Medicinske sestre moraju svoju komunikaciju prilagoditi pacijentu, depresivnom, dementnom, psihotičnom, a nekad i agresivnom. Tako skrivajući vlastite suze, moraju crtati osmjehe na licima pacijenata, biti im oslonac u teškim situacijama a također vratiti im i želju i volju za ozdravljenjem’’, istaknula je Zelenika.

Dokumentacija o pacijentu

Navela je kako se napretkom društvenih mreža pojavila potreba za sestrinskom dokumentacijom u nekom elektroničkom obliku gdje će biti pohranjeni svi podaci o pacijentu i gdje će u svakom trenutku biti moguće vidjeti sve o pacijentu, i kad se on premjesti na drugi odjel ili kliniku.

Foto: Bljesak.info / Anka Zelenika, sestra SKB Mostar i Saša Antunović, predsjednik  Udruženja medicinskih sestara u BiH

''Također, imamo i sestrinsko otpusno pismo za one pacijente kojima je potrebna zdravstvena njega doma. Tako da obitelj može sve pročitati o zdravstvenoj njezi i načinu kako se brinuti dalje’’, dodala je Zelenika.

Dugogodišnja glavna medicinska sestra iz Kliničkog bolničkog centra iz Splita, koja je trenutno u mirovini, Marija Županović, istaknula je kako je ovo silno važna tema o kojoj, možda nisu ni svjesni, ali preko deset godina imaju iskustva s komuniciranjem i sestrinskom dokumentacijom.

Briga za pacijentom

''Sada je vrijeme da dobro izanaliziramo, jer sve što je napisano da se izanalizirati, i tu leži istina, što je budućnost i za znanost, za proširenje djelatnosti u sestrinstvu a nadasve dobrobit bolesnika koji nam je dat u skrb'', rekla je Županović.

Foto: Bljesak.info / Marija Županović, dugogodišnja glavna medicinska sestra iz Kliničkog bolničkog centra iz Splita

Navela je kako velik odaziv ovom simpoziju pokazuje kako je to potvrda da su medicinski djelatnici gladni za ovim informacijama, te da će biti predivno čuti iskustvo sestara koje rade na ovom području.

''Ovo je sreća za bolesnike nad kojim provodimo zdravstvenu njegu a isto tako i za nas, naše zanimanje i profesiju'', zaključila je Županović.

Simpozij će trajati do subote 16. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close