Tjedan svjesnosti o antibioticima

Simpozij u Mostaru: Rezistencija na antibiotike postala je stvarnost

Drugi interdisciplinarni, znanstveni i međunarodni simpozij posvećen svjetskom tjednu svjesnosti o antibioticima održava se u petak na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 11. 2019. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rezistencija na antibiotike postala je stvarnost. Nalazimo se u jednoj velikoj krizi, a kriza je jedan od pokretača promjena'', rečeno je tijekom otvaranja drugog Simpozija povodom obilježavanja Svjetskog tjedna svjesnosti o antibioticima.

Foto: Bljesak.info / Obilježavanje Svjetskog tjedna svjesnosti o antibioticima

Drugi interdisciplinarni, znanstveni i međunarodni simpozij posvećen svjetskom tjednu svjesnosti o antibioticima održava se u petak na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

''Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je tu spororastuću pošast rezidencije na antibiotike, s tendencijom pogoršanja'', kazao je prof. dr. sc. Ivan Kosalec iz Zagreba, predsjednik znanstvenog odbora simpozija. Naglasio je kako je važna edukacija građana kako bi se mogli napraviti pomaci u rješavanju ovog problema.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za novinare prije otvaranja Simpozija u Mostaru

Kao preventivne metode naveo je najbanalnije, pranje ruku i cijepljenje, za koje je istaknuo da je to najučinkovitiji i najjeftiniji način zaštite.

Foto: Bljesak.info / Simpozij je i ove godine podignut na visoku razinu

''Do 2040. godine mnogi antibiotici postat će neučinkoviti upravo zbog njihove rezistencije na bakterije, a do nje dolazi zbog prekomjernog korištenja'', kazao je Milenko Bevanda dekan Medicinskog fakulteta na Sveučilišta u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof.dr.sc. Milenko Bevanda

Prošlogodišnji Simpozij bio je dobro posjećen te je ove godine podignut i na višu razinu. Simpozij je stavljen na mapu događanja Svjetske zdravstvene organizacije, a okupio je predavače iz regije, Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Foto: Bljesak.info / Simpozij je stavljen na mapu događanja WHO

Organizator Simpozija su Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišna klinička bolnica Mostar uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije

Kopirati
Drag cursor here to close