Poduzetnički pothvat

Pušten u rad suvremeni uređaj za onkološke bolesnike u poliklinici Vitalis

PET CT je jedini uređaj ove vrste u ovom dijelu zemlje i značit će puno bolesnicima koji su dosad morali ići zbog ove zdravstvene usluge u susjedne zemlje
Lifestyle / Zdravlje | 09. 11. 2022. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskoj poliklinici Vitalis u srijedu je i službeno pušten u rad uređaj PET/CT, namijenjen za dijagnosticiranje zloćudnih bolesti.

Uređaj je važan jer se može lako pratiti tijek oboljelih od kancera, ali i otkriti eventualni povrat bolesti i njezine metastaze.

Ravnatelj poliklinike Vitalis dr. Goran Đuzel je podsjetio kako je PET/CT uređaj ove vrste jedini u ovom dijelu zemlje i značit će, kako kaže, puno bolesnicima koji su dosad morali ići zbog ove zdravstvene usluge u susjedne zemlje.

Istaknuo je kako je prošlo vrijeme spektakularnih aparata, poručivši kako je došla nova era u kojoj se zdravstvo ponosi novim metodologijama liječenja i dijagnostikom.

"Ponosimo se novim metodologijama i dijagnostikom liječenja, a ono što je neophodno za pacijente jedna je od najsofisticiranijih dijagnostičkih metoda u Mostaru i državi i ono što je bilo teško dokučivo pacijentima, sada je nadohvat ruke", poručio je dr. Đuzel.

Ovaj poduzetnički poduhvat poliklinika Vitalis napravila je s Poliklinikom Medikol iz Hrvatske koja je inače lider u PET/CT dijagnostici u ovom dijelu Europe.

Svečanim presijecanjem vrpce, uređaj PET/CT je pustio u rad gradonačelnik Mostara Mario Kordić, čestitajući dvjema poliklinikama na izuzetnom hrabrom potezu.

Foto: Bljesak.info / U Poliklinici Vitalis svečano je pušten u rad suvremeni PET/CT uređaj
Foto: Bljesak.info / U Poliklinici Vitalis svečano je pušten u rad suvremeni PET/CT uređaj
Foto: Bljesak.info / U Poliklinici Vitalis svečano je pušten u rad suvremeni PET/CT uređaj
Foto: Bljesak.info / U Poliklinici Vitalis svečano je pušten u rad suvremeni PET/CT uređaj
Foto: Bljesak.info / U Poliklinici Vitalis svečano je pušten u rad suvremeni PET/CT uređaj

"Zagovornik sam kontrolirane liberalizacije tržišta zdravstva i mislim da je to dobar put u kojem svi skupa trebaju ići i, po uzoru na zapadne zemlje, jer privatni sektor u zdravstvu mora imati svoj 'nišu', što će biti dobro u konačnici i za naše pacijente. Doznao sam da je predviđeno da i ova pretraga bude dijelom subvencionirana, što me čini sretnim, budući da se radi o izuzetno skupoj, a vrlo korisnoj pretrazi", kazao je mostarski gradonačelnik.

PET/CT se primarno primjenjuje u dijagnostici zloćudnih bolesti, kliničkom praćenju bolesnika, procjeni proširenosti zloćudne bolesti, kao i učinaka liječenja.

Dr. Darijo Radović, voditelj Medikolova PET/CT Centra Split koji dugi niz godina surađuje sa stručnjacima iz SKB Mostar po pitanju PET/CT pacijenata podsjetio je kako je riječ o dijagnostici koja je u kliničku praksu uvedena 2000. godine, a već 2007. takav je uređaj instaliran u Medicol podružnici u Zagrebu, a nakon toga i u Splitu, Rijeci i Osijeku.

Iza njih je, kako je dodao, veliko iskustvo i više od 100 000 pacijenata obrađenih na PET"CT-u.

"Umjesto nekoliko zasebnih pretraga, koje za pacijenta iziskuju značajno više vremena te dijagnostiku na više različitih mjesta, s PET/CT-om je to moguće učiniti u jednom aktu i na jednom mjestu", objasnio dr. Radović i dodao kako očekuje da će ovaj uređaj biti iskorak i ovdje u Mostaru, odnosno u BiH, kao i svugdje u svijetu gdje se koristi.

Uređajem PET/CT, naveo je, bez kojeg je suvremena onkologija nezamisliva, nastoji se smrtnosti stanovništva od zloćudnih bolesti značajno smanjiti te spasiti i produžiti tisuće ljudskih života.

Ističe kako je prednost PET/CT-a u odnosu na druge dijagnostičke slikovne metode ta da se jednim snimanjem obuhvaća i analizira cijelo tijelo, a ne samo pojedini segment, istovremeno dajući informacije i o funkciji i o izgledu tkiva te organa u cijelom tijelu.

"Također u svemu tome nezaobilazna je točka PRET CT koja ima mogućnost da liječnik onkolog odabere adekvatnu terapiju i procijeni djeluje li ta terapija nakon kratkog vremena ili ciklusa i hoće li je mijenjati ili ne", dodao je dr. Radović.

Podsjetio je i na jednu studiju u kojoj su Amerikanci izračunali da se u PET/CT dijagnostici u 35 posto pacijenata promijenila strategija pristupa prema samom liječenju.

"Svjedoci smo da je broj onkoloških pacijenata u velikom porastu, a s druge strane svjedoci smo i terapijskih mogućnosti za takve pacijente gdje danas, kod nekih onkoloških pacijenata, možemo promatrati i liječiti ih kao s nekom kroničnom bolešću s kojom će živjeti normalno", kazao je dr. Radović.

PET/CT se također koristi u prognozi i praćenju tijeka i ishoda zloćudnih bolesti te odgovora na različite medikamentozne, kirurške ili radioterapijske postupke.

Rabi se i nakon završenog liječenja u svrhu otkrivanja ostatka bolesti, otkrivanja recidiva, odnosno povrata zloćudne bolesti i metastaza te kao pomoć pri određivanju polja zračenja.

Za PET/CT pretragu potrebno je imati indikaciju (opravdanu potrebu za snimanje) koju postavlja liječnik specijalist određenih grana medicine, obično je to onkolog, ali može biti i internist, infektolog, neurolog, kirurg.

Za PET/CT pretragu potrebno je imati opravdanu medicinsku indikaciju koju postavlja specijalist određene grane medicine, a pacijenti se mogu naručiti na broj telefona 063 012 022 ili putem e-mail adrese [email protected].

Kopirati
Drag cursor here to close