Pušačima omogućiti konzumiranje duhana bez uznemiravanja nepušača

Lifestyle / Zdravlje | 24. 08. 2017. u 15:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na okruglom stolu koji je danas u Bihaću organizirala Gospodarska komora USŽ o nacrtu Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, čiji je predlagač Ministarstvo zdravstva FBiH a koji se nalazi u fazi javne rasprave, zaključeno je da bi odrasli pušači trebali imati mogućnost konzumirati duhan i duhanske proizvode na za to predviđenim mjestima, bez uznemiravanja nepušača.

Zaključeno je da bi trenutni nacrt zakona trebalo modificirati tako da omogućava određivanje je li prostorija za pušače ili nepušače, određivanje odvojenih prostorija za pušače i nepušače i osiguranje efikasne ventilacije u prostorijama u kojima se puši.

Također, zaključeno je da zabrana izlaganja duhanskih proizvoda ne predstavlja reklamiranje duhanskih proizvoda, te samim tim treba biti izbrisana iz nacrta zakona budući da je ona odbačena i u Europskoj direktivi za duhan iz 2014. kao neadekvatna mjera.

Na okruglom stolu je zaključeno da je potrebno dodatno precizirati dio oko zabrane prometa duhanskih proizvoda sa specifičnim aromama, te brisati član 13. Jedinstvena identifikacija oznaka s obzirom na to da ga je nemoguće provesti u praksi.

Posljednji zaključak okruglog stola glasi da je potrebno produžiti rokove za implementaciju zakona, jer trenutni nacrt zakona predviđa prekratke rokove koje nije moguće provesti u praksi, i koji potencijalno mogu izazvati jako velike troškove svim sudionicima u trgovini duhanskim proizvodima uključujući i državu.

Okrugli sto je organiziran radi upoznavanja privrednika, obrtnika, turističkih radnika, samostalnih ugostitelja i trgovaca kao i izabranih predstavnika u Parlamentu FBiH iz te izborne jedinice, o efektima donošenja navedenog Zakona, te radi usvajanja zaključaka o načinu djelovanja članica Komora u periodu javne rasprave, priopćeno je iz Gospodarske komore USŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close