Najbolji prijatelji

Psi - spas od srčanih i moždanih udara

No istraživači upozoravaju kako se ne smije propisivati kućne ljubimce kao preventivno sredstvo.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 10. 2019. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasnici pasa imaju veću šansu preživjeti srčani i moždani udar od onih koji nemaju pse, pokazuje novo istraživanje koje je objavila američka udruga za srčane bolesti AHA.

Istraživanje je provedeno na temelju kliničke studije, odvojene opširne analize postojećih podataka i ranijih studija, te je potvrdilo prednost psećeg društva za ljudsko zdravlje.

Psi su povezani s 33 posto manjim rizikom smrti od srčanih udara za one koji žive sami s kućnim ljubimcem, kao i 27 posto od moždanog udara, u usporedbi s onima koji nemaju psa.

Glenn Levine iz AHA-e kazao je kako studije pružaju dobre, kvalitetne podatke. Iako te studije ne mogu 'dokazati' da posvajanje ili imanje psa izravno vodi do manjeg mortaliteta, ovi opsežni zaključci zasigurno to barem sugeriraju, dodao je.

''Vlasnici pasa češće redovito hodaju i imaju niži krvni tlak'', ističe Caroline Kramer, profesorica medicine sa sveučilišta u Torontu, ponosna vlasnica minijaturnog šnaucera imena Romeo.

''Mogu reći da je Romeo povećao moju svakodnevnu fizičku aktivnost i ispunio moju rutinu srećom i bezuvjetnom ljubavlju'', dodala je.

No istraživači upozoravaju kako se ne smije propisivati kućne ljubimce kao preventivno sredstvo.

''Pse smiju uzimati samo oni koji osjećaju da imaju kapaciteta i znanja pružiti im dobar život'', upozorava profesorica Tove Fall sa švedskog sveučilišta u Uppsali.

No Fall dodaje kako znamo da socijalna izolacija stvara snažan rizik preuranjene smrti, a uz pse vlasnici izbjegavaju socijalnu izolaciju i imaju veću interakciju s drugim ljudima.

Kopirati
Drag cursor here to close