Barem 70 posto trudnica ima mučnine

Pronašli uzroke i lijek protiv jutarnjih mučnina

Znanstvenici su došli do zaključka da je za mučnine u trudnoći kriv hormon koji proizvodi fetus. Dva su moguća rješenja ovog neugodnog, a ponekad i opasnog problema
Lifestyle / Zdravlje | 19. 12. 2023. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina trudnica osjeća mučninu, a povraćanje ponekad može biti toliko učestalo da postane opasno po zdravlje. Istraživači su sada otkrili zašto je tome tako, a njihova studija objavljena u renomiranom časopisu Nature predlaže mogućnosti prevencije i liječenja.

Uzrok onoga što se obično naziva “jutarnjim mučninama” je osjetljivost trudnice na hormon GDF15. Hormon proizvodi fetus u placenti i znatno raste tijekom trudnoće.

Istraživanjeje objavljeno ovaj tjedan i dolazi od tima koji uključuje Sveučilište Južne Kalifornije, Sveučilište Cambridge u Ujedinjenom Kraljevstvu i istraživače iz Šri Lanke, piše Ordinacija.hr.

Barem 70 posto trudnica ima mučnine

Najmanje 7 od 10 trudnica ima mučninu i povraća tijekom trudnoće. Oko 2 od 100 trudnica ima ekstremne simptome poznate kao hiperemeza gravidarum (HG), što može dovesti do gubitka težine, dehidracije i hospitalizacije. Stanje povećava rizik od drugih ozbiljnih komplikacija u trudnoći poput preeklampsije i prijevremenog poroda, a često se nedovoljno dijagnosticira, piše Ordinacija.hr.

Među ključnim nalazima studije je da nisu svi jednako osjetljivi na GDF15. Osobe koje su imale niske razine ovog hormona u tijelu prije trudnoće bile su osjetljivije tijekom trudnoće. Osobe s vrlo visokim razinama prije trudnoće, zbog genetskog poremećaja krvi zvanog beta talasemija, bile su manje osjetljive na GDF15 tijekom trudnoće.

Istraživači su proveli brojne analize kako bi došli do zaključaka, uključujući analizu razine GDF15 prisutnog u krvi trudnica, analizu genetskih podataka i laboratorijske eksperimentena miševima i ljudskim stanicama.

Dva moguća rješenja

Nalazi su ukazali na dva moguća načina rješavanja osjetljivosti na GDF15. Eksperiment na miševima pokazao je da bi povećanje izloženosti GDF15 prije trudnoće moglo pomoći. Druga mogućnost je dati tretman antitijelima koja blokiraju GDF15 ili njegove receptore.

Ova studija pruža snažne dokaze da će jedna ili obje metode biti učinkovite u prevenciji ili liječenju HG-a, rekla je prof. dr. Marlena Fejzo, klinička asistentica znanosti o populaciji i javnom zdravstvu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Južne Kalifornije Keck.

Fejzo je za The New York Times rekla da je ona sama imala teške simptome te nije mogla jesti ni piti bez povraćanja tijekom druge trudnoće 1999. godine. Liječnik je odbacio njezine brige i sugerirao da pretjeruje. Pobacila je u 15. tjednu nakon hospitalizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close