Neosnovane kritike

FB komentari jedno, struka drugo: Kada obaviti mamografski pregled?

Prvi redovni mamografski pregled preporučuje se obaviti između 38. i 40. godine.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 10. 2018. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija 'Narudžbe za dijagnostiku dojke' iz Kantonalne bolnice  dr. Safet Mujić, gdje je, kako se navodi u komentarima, sporan termin naručivanja, odnosno vremenski razmak, u kojem je žena naručena na pregled za dvije godine. 

  / Narudžba za dijagnostiku dojke

Fotografija je izazvala je žustre rasprave i kritike bolnice na društvenim mrežama, no kako doznajemo, bez razloga.

Kontaktirajući spomenutu bolnicu, rekli su nam da to nije greška već narudžba za redoviti pregled.

''Ako je žena sada bila na pregledu i sve je u redu, idući redoviti pregled trebao bi biti za godinu ipol do dvije godine. Te se jednom godišnje redovito treba raditi ultrazvuk. Ukoliko nešto nije u redu ili ako žena napipa neku kvržicu, odmah se upućuje na preglede'', rečeno je za Bljesak.info iz Službe za radiologiju, čiji je broj naveden na 'Narudžbi za dijagnostiku dojke'.

Maja Memić predsjednica Udruge Novi pogled koja godinama radi na osvještavanju žena o ovoj bolesti, kaže da su to redoviti pregledi.

''Ja kao pacijentica koja je preboljela rak, redovito idem na mamografske preglede svake dvije godine, i ultrazvučne jednom godišnje. Nisam vidjela fotografiju te narudžbe za pregled, ali to je sve redovito. Ukoliko ima nekih problema ja vjerujem da svaka bolnica i svaki doktor odmah reagira. Istina je da jeste problem što ima mali broj radiologa u Mostaru, što pravi problem, no uskoro kreće županijski program ranog otkrivanja raka dojke, koji će uvelike pridonijeti ranom otkrivanju, pa i izlječenju bolesti'', kazala je Memić.

Dodala je da ova priča ima pozitivnu stranu, jer su žene osvještenije da treba ići na preglede.

''Ako nema problema, mogu reći da je žena sretna što će čekati pregled dvije godine, u suprotnom znači da nije sve dobro. Uskoro kreće i ovaj županijski projekt. Dakle svim ženama ciljane populacije, od 45 do 69 godine, bit će upućen poziv za mamografski pregled koji će biti dostavljen na kućnu adresu, a plan pozivanja načinit će zdravstvene ustanove u kojima će se vršiti mamografski pregledi u suradnji sa Zavodom za zdravstveno osiguranje HNŽ-a'', rekla je Memić.

Kada otići na mamografski pregled

Inače, mamografija je rendgenska metoda pregleda dojki. Obavlja se na posebno konstruiranom rendgenskom uređaju koji se zove mamograf, a služi isključivo za snimanje dojki i za zahvate koji se rade pod kontrolom mamografske slike. Mamografija je visokokvalitetna metoda ranog otkrivanja raka dojke. To je rendgenski pregled kojim se otkrivaju tumori i druge promjene dojke koje su premalene da bi se mogle napipati. Mamografija može, dvije godine prije nego što napipate kvržicu na dojci ili bilo kakvu drugu promjenu, 'vidjeti' zloćudne promjene. Zato je važno rano otkrivanje jer što ranije otkrijemo promjene, šanse za izlječenje su velike, čak veće od 90 posto

Iako je mamografija izuzetno vrijedna i nezamjenjiva pretraga u otkrivanju i najmanjih karcinoma, treba naglasiti da se mamografijom ne može prikazati 15-20 posto karcinoma dojki, osobito kad se radi o dojkama s gustom žljezdanom strukturom. Sve mlađe žene imaju više žljezdanog tkiva tzv. “guste dojke”, pa je obavezan ultrazvuk i to od 30. godine života jednom u dvije godine, reka je medijima epidemiologinja uz Hrvatske je  dr. Andrea Šupe Parun.

Prvi redovni mamografski pregled preporučuje se obaviti između 38. i 40. godine.

Kod žena s pojavnošću raka dojke u bližih srodnica koje su imale ili preboljele rak dojke (baka, mama, teta), preporučuje se ranije počinjanje redovitih mamografskih i ultrazvučnih pregleda.

Smjernice za odlazak na UZV pregled

Do 40. godine UZV pregled provodi se jednom godišnje, od 40. do 69. jednom godišnje uz mamografiju, a od 70. godine po potrebi. Ultrazvuk, kao dijagnostička metoda u ranom otkrivanju raka dojke i općenito njihovom prikazu, je metoda izbora za žene do 40. godine.

Smjernice (preporuke) za mamografiju

- Bazična (prva) mamografija se provodi između 38. i 40. godine.
- Od 40. do 50. u razdoblju između 1-2 godine, od 50. do 69. jednom godišnje, a od 70. godine u razdoblju 1-2 godine.
- Kod žena mlađih od 40 izvodi se prema potrebi i uz konzultacije.

Praćenje žena s povećanim rizikom

Ove žene bazičnu mamografiju provode oko 35. godine. Od 35. do 40. provodi se klinički pregled s ultrazvukom jednom godišnje, a mamografija jednom u dvije godine. Između 40. i 50. obavezna je kombinacija mamografije, kliničkog pregleda i UZV jednom godišnje.

Uz mamografiju odlučie se i na redoviti klinički pregled palpacijom

Pregled mamografom treba obaviti od 5. do 10. dana menstruacije (za žene u reproduktivnoj dobi). Mamografija traje svega nekoliko minuta. Osim samopregleda rukama, a preporučuju se i redoviti klinički pregledi (palpacija) koju obavljaju specijalisti obiteljske medicine - kod žena do 40. jednom u tri godine, a kod onih s povećanim rizikom jednom na godinu.

Odvojite 10 minuta za opipavanje dojki

Desetominutni samopregled sastoji se od nekoliko faza, koje treba proći polako i pažljivo. Dojke najprije treba dobro pregledati u ogledalu, provjeriti izgled kože i bradavica te pomičnost dojki pri podizanju ruku. Drugi dio samopregleda je pipanje dojki - i sjedeći i ležeći jer se promjene tako bolje uočavaju.

Video: Desetominutni samopregled

 

Kopirati
Drag cursor here to close