Ukrajina

Predsjednik obećao nagradu cijepljenima

Cijepljeni će taj iznos moći utrošiti na najam dvorane za rekreaciju, posjet kinu, kazalištu ili muzeju ili na željezničku i zrakoplovnu kartu unutar zemlje, dodao je.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 11. 2021. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Volodimir Zelenski najavio je u ponedjeljak da će svakom Ukrajincu koji primi dvije doze cjepiva protiv covida-19 isplatiti novčanu nagradu ne bi li potaknuo sunarodnjake, većinom sumnjičave prema cjepivu, da se cijepe, prenosi Hina.

“Svi koji prime dvije doze dobit će 1.000 hrivnja” ili oko 35 eura, što nije zanemariv iznos u toj zemlji, među najsiromašnijima u Europi, rekao je Zelenski u videoporuci dok je do danas procijepljeno manje od trećine stanovništva.

Cijepljeni će taj iznos moći utrošiti na najam dvorane za rekreaciju, posjet kinu, kazalištu ili muzeju ili na željezničku i zrakoplovnu kartu unutar zemlje, dodao je.

“To je potpora industrijama koje su najgore stradale zbog zatvaranja”, rekao je Zelenski.

Država će u idućim mjesecima izdvojiti 200 milijuna eura za ovaj program koji počinje 19. prosinca, dodao je.

Sa 442 mrtva zbog koronavirusa u posljednja 24 sata, bivša sovjetska republika sa slabim javnozdravstvenim sustavom bila je u ponedjeljak druga na svijetu po broju umrlih na dan, poslije Rusije (1.211). Ova zemlja s oko 40 milijuna stanovnika već se tjednima bori s najgorim valom novog koronavirusa u kojemu prevladava delta inačica i s nepovjerenjem javnosti u cjepivo.

Cijepljenje se u listopadu bilo ubrzalo pod pritiskom vlasti koje su uvele ograničenja za necijepljene, poput obveze pokazivanja zdravstvene propusnice za pristup na neka javna mjesta. No do danas je tek 28 posto Ukrajinaca primilo dvije doze cjepiva protiv covida-19, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva.

“Vrhunac vala (pandemije) je prošao”, rekao je pak u ponedjeljak Zelenski, navodeći podatak o prošlotjednom padu broja novozaraženih za 6 posto i hospitalizacija za 13 posto u odnosu na prethodnih sedam dana.

Ukrajina koja ima gotovo 45 milijuna stanovnika prijavila je 3,2 milijuna zaraženih i više od 77.000 umrlih.

Kopirati
Drag cursor here to close