Potiče imuni sustav

Pravi se lijek za karcinom prostate

Možda će biti korišten i kao tretman za muškarce koji već imaju karcinom, jer će tijelu omogućiti da uništava stanice raka.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 03. 2018. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski znanstvenici sa Univerziteta "Queen" u Belfastu prave lijek koji potiče imuni sustav da otkrije stanice karcinoma i uništi ih, što bi moglo pomoći u liječenju tumora prostate.

Istraživanje je u ranoj fazi, ali znanstvenici vjeruju da će pronalazak moći da koriste za cijepljenje mladih muškaraca protiv karcinoma prostate.

Možda će biti korišten i kao tretman za muškarce koji već imaju karcinom, jer će tijelu omogućiti da uništava stanice raka, piše Srna.

Nova cjepiva koristit će ribonukleinsku kiselinu /RNK/, genetskog nositelja poruke koji "uči" imuni sustav da prepozna stanice karcinoma prostate i eliminira ih.

Znanstvenici su u laboratoriji pokazali kako lijek djeluje i sada počinju sa trogodišnjim eksperimentom na miševima, nakon čega se nadaju da će vakcina biti spremna za ljude.

RNK se već nekoliko godina testira na karcinomu prostate, ali su naučnici pokušavali da pronađu način kako da je "isporuče" imunom sustavu, prenose znanstveni portali.

Kopirati
Drag cursor here to close