Strože mjere!

Pozdrav dijaspori u Austriji: Ima li korone, kako mjere, testirate li se grgljanjem?

Uposlenici u brojnim sektorima od danas moraju jednom tjedno poslodavcima dostavljati dokaze o negativnom rezultatu testa na koronavirus.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 01. 2021. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Ulice za testiranje u Beču

Austrija je prije nekoliko dana produžila lockdown te uvela stroža pravila o socijalnoj distanci i nošenju maski.

Od danas se u supermarketima, ljekarnama, benzinskim crpkama i u javnom prijevozu moraju nositi maske tipa FFP2. Pored toga, uposlenici u brojnim sektorima od danas moraju jednom tjedno poslodavcima dostavljati dokaze o negativnom rezultatu testa na koronavirus.

Riječ je o nastavnom osoblju koje ima direktan kontakt s učenicima, svim uposlenicima u skladištima koji ne mogu držati minimalnu udaljenost od 2 metra, uposlenicima u maloprodaji koji su u direktnom kontaktu s kupcima (supermarketi, pekare, trafike, apoteke itd.), uposlenicima dostavne službe te poštari, električari, taksisti i drugi uposlenici koji imaju kontakt sa strankama.

Kako je u pitanju veliki broj ljudi koji će se morati redovno testirati, Grad Beč je odlučio otvoriti još jedan testni centar. Pored postojećih takozvanih ulica za testiranje kod stadiona "Ernst-Happel" i kongresnog centra "Austria Center", od danas su otvorene i dvije ulice za testiranje kod gradske dvorane "Stadthalle".

Ulice za testiranje otvorene su od ponedjeljka do nedjelje od 06:00 do 21:00 sati, kod kongresnog centra od 07:00 do 19:00 sati, a termin za testiranje je moguće zakazati online.

"Pored ove dvije nove testne ulice, u sljedećih nekoliko dana planiramo otvoriti i dodatne lokacije za testiranje na više mjesta po gradu", najavio je Peter Hacker, član gradske vlade za socijalna pitanja, zdravstvo i sport.

"Ponovi lockdown značio bi velike financijske gubitke za Beč i gubitak desetina tisuća radnih mjesta. Zajedno s Gradom Bečom razvili smo testnu strategiju kako bismo to spriječili. Sada moramo udružiti snage kako bismo revitalizirali grad i učinili Beč međunarodno sigurnom metropolom da bi našim turističkim poduzećima omogućili početak nakon zaključavanja", rekao je Alexander Biach, odvjetnik Bečke gospodarske komore.

Od 18. siječnja Grad Beč je organizirao i testiranje na koronavirus pomoću testa grgljanjem u vrtićima i školama širom grada. Od danas se planira i akcija testiranja privatnim vrtićima, državnim i privatnim školama, a pored učitelja i nastavnika testiraju se i svi uposlenici škola. Opcije testiranja bit će ponuđene i gradskim službenicima Grada Beča koji imaju kontakt sa strankama.

Kopirati
Drag cursor here to close