Prva u nizu

Posušje: Održana besplatna radionica o mentalnom zdravlju mladih

Učenici su naučili više o mentalnom zdravlju u adolescentnoj dobi, kakve poteškoće i tegobe mogu se desiti u toj dobi, koji su načini za potražiti pomoć
Lifestyle / Zdravlje | 22. 02. 2022. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Udruga Pravi put / Besplatna radionica o mentalnom zdravlju

Udruga ''Pravi put'' u suradnji sa Psihoinformativnim portalom i Srednjom strukovnom školom Posušje održala je prvu u nizu besplatnih radionica u Županiji Zapadnohercegovačkoj pod nazivom ''Mentalno zdravlje mladih''.

Uvod i riječi podrške učenicima je uputio načelnik općine Posušje Ante Begić, te ravnatelj strukovne škole Mario Knezović.

Učenici su naučili više o mentalnom zdravlju u adolescentnoj dobi, kakve poteškoće i tegobe mogu se desiti u toj dobi, koji su načini za potražiti pomoć, uprkos stigmi koja je prisutna uvijek je razgovor sa bližnjima, prijateljima, pedagozima, psiholozima - rješenje za potražiti pomoć. Sve brži i zahtjevniji životni tempo utiče na mentalno zdravlje ljudi.

''Poimanje (relativne) životne stabilnosti, osjećaja da su stvari pod kontrolom, te suočavanje sa svakodnevnim stvarima u našim životima može biti uzdrman vanjskim faktorima. Primjerice, može to biti gubitak člana uže obitelji, prometna nesreća, prekid, situacija u obitelji (siromaštvo, ovisnosti), kao i trenutna pandemija'', priopćila je Udruga ''Pravi put''.

U ovoj interaktivnoj psihološkoj radionici, govorilo se o tome što podrazumijeva mentalno zdravlje, što je "dobro" mentalno zdravlje, koji su to mentalni problemi odnosno koje riječi nam dolaze na pamet kada razmišljamo o problemima mentalnog zdravlja, u čemu je razlika između normalnih izazova tinejdžera i mentalnih zdravstvenih problema, zašto se primjerice mentalni zdravstveni problemi pojavljuju, osobito u adolescenciji i koji su neki od mehanizama psihološke otpornosti.

Edukaciju je vodio Zoran Kavedžić psiholog i komunikolog, a edukacije se nastavljaju u HBŽ i HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close