Borba s koronom

Post COVID problemi kod građana: Ovo su najteže komplikacije

Ono što najviše iznenađuje je tzv. neurološki post covid sindrom, poput deficita pamćenja i pažnje.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 05. 2021. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Borba s koronavirusom kod pojedinih pacijenata traje mjesecima. Kod nekih će možda i godinama. Infekcija ostavlja posljedice na cijeli organizam, pa se pacijentima sve češće dijagnosticira post covid sindrom, javlja N1 televizija, čiji su novinari posjetili post covid odjel, kojeg je sarajevska opća bolnica otvorila u veljači ove godine.

Zahidi Nukici deseti je dan na Post Covid odjelu u sarajevskoj Općoj bolnici. Prethodno je 18 dana provela na Covid odjelu. Koronavirus teško ju je pogodio. Posljedice i danas osjeti.

“Ovdje sam došla baš u teškom stranju, i oni su me digli iz mrtvih, ali evo sad i hodam, već deset dana bez kisika, a nisam mogla ni do wc-a. Primila sam dvije doze terapije koje sam kupila, i to me diglo na noge”, rekla je.

Na veliku slabost žale se pretežno svi post covid pacijenti.

Pomaže im čitav tim stručnjaka.

“Imala sam umor nisam mogla stati na noge, i visoku temperaturu. Onda su mi kasnije intravenozno davali u Vrazovoj antibiotike valjda, ne znam, međutim, to je teško išlo”, izjavila je Memnuna Ćemalović.

Većina pacijenata na Post covid odjelu imaju kronične bolesti. Čitav tim stručnjaka pomaže im u prevladavanju posljedica koje je koronavirus ostavio.

“Oni se vežu za kisik, stalno mijenjaju saturacije, pokušavamo da taj trenutak prevladamo i da ih oslobodimo kisika, to je možda najteži dio. Naravno ima i ta psihička komponenta, neki su imali gubitke u obitelji cijeloj, onda angažujemo i neuropsihijatra, psihologa, da se razgovara s njima, i još plus naša terapija. U sklopu toga svakom pacijentu, pošto su potrebne intenzivne fizikalne vježbe, svakog pacijenta koji ovdje dođe pregleda fizijatar, i odredi plan vježbi disanja”, pojasnio je Jasmin Idrizović, specijalist interne medicine.

Najteže komplikacije

Najteže komplikacije u post covid razdoblju jesu kardiogene prirode, iskustva su i bh. ali i doktora iz drugih zemalja.

No, ono što najviše iznenađuje je tzv. neurološki post covid sindrom, poput deficita pamćenja i pažnje.

“U budućnosti očekujemo da ćemo imati značajan problem psihofizičke prirode s obzirom da tijekom pandemije stanovništvo se suočilo s dugoročnim ostankom u kući, smanjenjem fizičke aktivnosti, i to su neki problemi koje očekujemo da ćemo imati priliku vijdeti”, rekla je Rümeyza Kazancioglu, rektorica Sveučilišta Bezmialem Istanbul.

Kopirati
Drag cursor here to close