Nema razloga za sram

Počinje prvi Festival menstruacije u Hrvatskoj

Lifestyle / Zdravlje | 20. 04. 2023. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Unsplash / Menstruacija

O njoj se još uvijek krišom govori, a on je i dandanas mnogima velika nepoznanica. Menstruacija. Klitoris. Menstrualno siromaštvo. Užitak. Nema razloga za sram, važno je otvoreno razgovarati i doći do pravih informacija. Dobra prilika upravo ovih dana bit će prvo izdanje Festivala menstruacije u Hrvatskoj.

Tri dana 

Kroz tri dana predavanja, panela i radionica u neformalnom festivalskom formatu od 21. do 23. travnja u Rijeci udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter koja organizira Festival menstruacije u Hrvatskoj želi otvoriti razgovor o menstruaciji te započeti rad na njenoj destigmatizaciji i detabuizaciji.

Festival se nastavlja na prvo hrvatsko istraživanje PaRitera o menstrualnom siromaštvu iz 2020. godine, koje je između ostalog dovelo i do smanjenja poreza na menstrualne potrepštine.

''Rezultati istraživanja bili su poražavajući u smislu da su pokazali kako si mnoge žene ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine, niti ih mijenjati koliko je potrebno da bi održavale higijenu zbog uvjeta u kojima rade i žive. Pokazalo se s aspekta srama i stigmatizacije da tu i dalje postoje veliki problemi, da se o menstruaciji ne razgovara i da je se stidimo i kao društvo i pojedinačno. Sve je to bio početak priče i ideje da želimo dovesti menstruaciju u javni prostor i Festival je dio naših težnji da se više razgovara o menstruaciji i menstrualnom siromaštvu'', kazala je za DNEVNIK.hr Petra Čargonja iz PaRitera.

Bez srama 

Objasnila je da je prvo izdanje Festivala je posvećeno prvoj menstruaciji – menarhi: ''Stavljen je naglasak na djevojčice i njihove roditelje s obzirom na to koliko je važno od početka razgovarati i graditi zdrav odnos prema tijelu bez srama.''

Važno je sa znanjem i razumijevanjem pratiti njegove promjene jer je to osnova za zdrav psihofizički razvoj, podsjećaju u PaRiteru, a Čargonja napominje da su organizirali brojne sadržaje za sve uzraste.

U svrhu javnog razgovora o menstruaciji i kako bi se pridonijelo njenoj detabuizaciji tijekom tri dana temi će se posvetiti kroz predstavljanje društvenog utjecaja navedenog istraživanja, geštalt psihološku radionicu o emocionalnim procesima tijekom menstrualnog ciklusa, predavanje za roditelje čije djevojčice počinju menstruirati, ali i radionicu detabuizacije za same djevojčice.

Bit će tu i radionica izrade fanzina na temu objektivizacije ženskog tijela, okrugli stol i predavanje o menstrualnom diskursu, filmski program, kreativne radionice za najmlađe, razgovori o ženskoj seksualnosti, glazbeno-klupski program i drugi programi.

Glavne lokacije festivala su Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Korzo, Klub Manual, Galerija SKC, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječja kuća te prostori PaRitera, a ulaz na sve programe je slobodan osim u Klub Manual u kojem će se održati parti.

Kopirati
Drag cursor here to close