Bolje vremenske prilike

Poboljšana kvaliteta zraka u Sarajevu, Ilijaš i dalje najzagađeniji

Zrak u Sarajevu je i dalje nezdrav za osjetljive grupe stanovništva.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 01. 2020. u 15:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usljed stabilizacije vremenskih prilika poboljšan je Indeks kvalitete zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i u 13.00 sati iznosio je 140 i to na mjernoj stanici Otoka, ali je i dalje nezdrav za osjetljive grupe stanovništva.

Vrijednost čestica PM10 izmjerena na mjernoj stanici Otoka iznosila je 52, dok je dva sata ranije iznosila 86.

U ostalim dijelovima Sarajeva zrak je umjereno zagađen. Na mjernoj stanici Bjelave Indeks kvalitete zraka u 13.00 sati znosio je 85 i umjereno je zagađen, dok je na mjernoj stanici Ambasada SAD-a iznosio 73 i umjereno je zagađen, kao i na mjernoj stanici Vijećnica gdje je iznosio 77.

Zbog navedene situacije u vezi sa kvalitetom zraka u Sarajevu, iz Eko Akcije upozoravaju da bi oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali smanjiti produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani.

Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani.

U ostalim gradovima Indeks kvalitete zraka u 14.00 sati bio je nezdrav u Visokom 155 i Ilijašu 185, Tuzli 116, Zenici 145 i Jajcu 140 i nezdrav je za osjetljive grupe, dok je u Lukavcu iznosio 85 i bio je umjereno zagađen.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Kopirati
Drag cursor here to close