Što je ključni faktor

Plastični kirurg objasnio utječe li dojenje na opuštenost grudi

Lifestyle / Zdravlje | 19. 08. 2017. u 20:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki plastični kirurg Brian Rinker rekao je da se nada kako će novo saznanje pomoći ženama da ne strahuju za svoj fizički izgled poslije perioda dojenja djeteta.

Rinker je objasnio da je na zamisao o provođenju istraživanja došao nakon što mu je u ordinaciju stigao velik broj pacijentica sa zahtjevom da im obavi plastičnu rekonstrukciju dojki koje su im se, prema njihovom mišljenju, ‘opustile zbog dojenja’.

Nije bilo razlike kod žena koje su dojile i koje nisu

On je zbog toga s kolegama Sveučilišta u Kentuckyju odlučio provesti istraživanje u kojem su sudjelovale 132 žene koje su se u periodu od 1998. do 2006. odlučile na zahvat povećanja ili podizanja grudi.

Većina žena je bar jednom bila u drugom stanju, a gotovo 60 posto među njima je bar jednom dojilo dijete. Tim znanstvenika prikupio je podatke od svake pacijentice, među kojima su bili podaci o težini, visini, veličini grudnjaka koji su nosile tijekom trudnoće i jesu li ikada pušile.

Pušenje jedan od važnih faktora opuštenosti kože

Tom prilikom je ustanovljeno da nema razlike u razini ptoze, što je klinički naziv za opuštenost nekog organa, među ženama koje su dojile i onih koje nisu, ali su ustanovili da se nivo opuštenosti grudi povećavao s brojem rođene djece, pri čemu je jedan od važnih faktora bilo i pušenje.

"Naime, pušenje razgrađuje vezivno-tkivni protein koji se nalazi u elastičnim vlaknima kože, odnosno elastin, koji je odgovoran za zategnutost kože koja ‘drži’ grudi", objasnio je dr. Rinker. On je napomenuo da jedan od razloga opuštenosti grudi kod nekih žena može biti i nošenje neodgovarajuće vrste grudnjaka.


Kopirati
Drag cursor here to close