Od FDA

Pfizer će zatražiti odobrenje za davanje treće doze cjepiva u SAD-u

Proizvođači cjepiva počeli su istraživati efikasnost trećeg doze još u veljači, kao način zaštite od mogućih varijanti COVID-19
Lifestyle / Zdravlje | 09. 07. 2021. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Farmaceutska kompanija Pfizer-BioNTech planira od Američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) zatražiti odobrenje za davanje treće doze njihovog cjepiva protiv bolesti COVID-19, prenosi Anadolija.

Proizvođači cjepiva počeli su istraživati efikasnost trećeg doze još u veljači, kao način zaštite od mogućih varijanti COVID-19.

Dodatna doza ne cilja posebno nijednu varijantu COVID-a, a američki zdravstveni dužnosnici potvrdili su da trenutno dostupne vakcine na tržištu štite od naglo rastuće Delta varijante, prvi put otkrivene i Indiji.

Treća doza i ohrabrujući podaci

Međutim, iz kompanije Pfizer-BioNTech, kažu da su vidjeli "ohrabrujuće podatke" kako njihova treća doza, općenito, pruža učinkovitiju zaštitu od COVID-a kada se primijeni u roku od šest mjeseci nakon druge doze.

Kompanija Pfizer je u četvrtak priopćila kako rade na razvoju cjepiva koja bi ciljala Delta varijantu, u slučaju da je potrebna, te da klinička ispitivanja započinju u kolovozu.

Pojedini industrijski stručnjaci upozorili su da bi profit mogao biti motivirajući faktor za kompanije koje žele da FDA odobri novea cjepiva.

Međutim, Pfizer je ukazao na situaciju u Izraelu, navodeći da je u toj zemlji proces cijepljenja započeo ranije i bio je učinkovitiji nego u mnogim drugim zemljama. Sedam mjeseci kasnije, čini se da djelotvornost vakcine jenjava širenjem Delta varijante. U međuvremenu izraelska vlada ponovo je uvela obavezno nošenje maske na zatvorenom.

U SAD-u problem predstavlja neodlučnost oko cijepljenja u kombinaciji s Delta varijantom, koja može biti prenosivija i opasnija, te je postala je dominantni soj u zemlji.

Ne tako brzo...

Nekoliko sati nakon što je Pfizer izdao svoje priopćenje, FDA i Centri za borbu i prevenciju bolesti (CDC) zajedno su izvijestili da Amerikancima još nisu potrebne pojačane injekcije.

"Amerikancima koji su u potpunosti cijepljeni, u ovom trenutku nije potreban pojačivač", rekli su.

Studije, doživotni imunitet i cijepljenje djece

Podsjetimo, nova studija objavljena u lipnju u časopisu Nature sugerira da je moguće da cjepiva protiv covida-19 koja su napravile tvrtke Pfizer i Moderna pružaju doživotnu zaštitu od te bolesti, prenio je tada New York Times.

Znanstvenici su otkrili da su osobe koje su primile obje doze bilo kojeg od tih cjepiva, razvile snažan i postojan imunološki odgovor na covid. Uz to, pokazalo se da su neutralizirajuća antitijela koja proizvode učinkovita u borbi protiv dvije varijante koronavirusa SARS-CoV-2.

To znači da bi primatelji tih cjepiva mogli imati dugotrajan imunitet, višegodišnji pa čak i doživotni, te da se neće morati docjepljivati, čak ni u slučaju da koronavirus dodatno mutira u nove varijante

Inače, još u travnju Pfizer i BioNTech podnijeli su zahtjev regulatorima za lijekove Europske unije da prošire odobrenje cjepiva protiv koronavirusa kompanija tako da obuhvati i djecu od 12 do 15 godina, što bi mladim i manje rizičnim populacijama u Europi moglo ponuditi pristup cjepivu po prvi put. Kompanija je ranije zatražila odobrenje za hitnu upotrebu američkoj Upravi za hranu i lijekove za djecu od 12 do 15 godina.

Cjepiva protiv COVID-19 koju su proizveli Pfizer i BioNTech prva su kojoj je EMA odobrila u prosinncu, kada je dobila dozvolu za sve osobe starije od 16 godina u 27-članoj EU.

Kopirati
Drag cursor here to close