Šišati ili ne?

Otorinolaringologinja pojasnila: Evo zašto muškarcima iz ušiju vire dlačice

"Ušne dlačice često predstavljaju kozmetički problem pa je suvišak dlačica koje strše prema van često potrebno podrezati, a ako se radi o manjoj količini može ih se i pincetom iščupati", istaknula je Klančnik.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 10. 2022. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad muškarci dođu u malo ozbiljnije godine onda ih muče - ušne dlačice, posebice nakon pedesete. Nekima znaju jako narasti, vire kao mali grm iz uha. I to ne izgleda lijepo, piše Slobodna Dalmacija

"Točno je. Te se dlačice sve više stvaraju s godinama. Tako u ljudi starije životne dobi često nailazimo na velike nakupine dužih dlaka koje strše iz uha. Najvažnija funkcija im je da čine protektivnu barijeru kako ne bi došlo do oštećenja dubljih dijelova uha", kazala je specijalistica za uho, grlo, nos u splitskom KBC-u dr. Marisa Klančnik.

"U tom rastu dlaka važnu ulogu igra povećana razina testosterona, a to je ujedno i razlog zašto ih kod žena ne nalazimo. Ove dlačice imaju zaštitnu funkciju kako virusi, bakterije, cerumen, strana tijela i razne druge čestice ne bi dospjele do bubnjića i uzrokovale njegovu leziju, koja može rezultirati infekcijom, gubitkom sluha, smetnjama ravnoteže i šumom.

Međutim, dlačice često prilikom pregleda otežavaju dobru vizualizaciju zvukovoda i bubnjića a pri pretragama sluha i ravnoteže znaju predstavljati veliku zapreku. Ponekad velika nakupina ovih dlaka uz nakupljenu vodu stvara povoljne uvjete za razvoj infekcije zvukovoda, koju nazivamo "plivačko uho". U nekim slučajevima uklanjanje dlačica iz uha služi kao terapija za tinitus. Postoje i medicinske kontroverze kako bi te dlačice mogle biti prediktor koronarne arterijske bolesti, ali o tome nema dovoljno podataka u literaturi", kaže liječnica.

Onda ih ipak treba reducirati? Kako je to najbolje učiniti?

"Ušne dlačice često predstavljaju kozmetički problem pa je suvišak dlačica koje strše prema van često potrebno podrezati, a ako se radi o manjoj količini može ih se i pincetom iščupati. Za dlačice se zna zalijepiti veća količina ušne smole (cerumena) koja može ispuniti i cijeli zvukovod. Korisna terapija za otapanje i uklanjanje prekomjerne ušne smole, za prevenciju upala zvukovoda i čišćenje uha su kapi ili sprejevi na uljnoj bazi", istaknula je. 

Često su u primjeni i sprejevi koji preveniraju upalu vanjskog zvukovoda, naročito kod učestalog ili dugog vlaženja uha ili kontakta s vodom, npr. prilikom kupanja, plivanja, tuširanja, ronjenja i čestog pranja kose. Djeluju na način da uklanjaju vlagu iz uha jer prevelika količina vlage i visoke alkalne pH vrijednosti pogoduju upali zvukovoda.

Što kažete na čišćenje uha štapićima koji su ujedno i ekološki neprihvatljivi?

"Najgori način za čišćenje uha je korištenje štapića za uho. Takvim čišćenjem ne uklanjamo cerumen nego ga samo potiskujemo prema bubnjiću i tako možemo izazvati leziju kože zvukovoda, perforaciju bubnjića ili oštećenje slušnih koščica i dovesti do ozbiljnih posljedica u vidu krvarenja iz nosa, gubitka sluha, vrtoglavica i šumova. Prije negoli započnete bilo kakvu terapiju za uho, posavjetujte se s liječnikom kako bi terapija bila najoptimalnija i rezultirala dobrim ishodom", zaključila je dr. Marisa Klančnik.

Kopirati
Drag cursor here to close