Unutarnji sat

Organi se bude i spavaju - aktivnosti se trebaju rasporediti po satima

Lifestyle / Zdravlje | 09. 09. 2014. u 07:37 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Svaki organ u ljudskom tijelu ima svoj unutarnji sat i vrijeme kada je na svom vrhuncu, vrijeme za odmor', savjetuje kineska medicina po kojoj se aktivnosti trebaju rasporediti po satima.

Rano ujutro od 3 do 5 sati pluća su najaktivnija pa je tada odlično vrijeme za vježbanje, iako se to čini neprirodno. Kinezi tada prakticiraju thai chi, vježbe usmjerene na disanje.

Trbuh i gušterača također su najaktivniji u prvom dijelu dana točnije od 7 do 11 sati pa nutricionisti savjetuju da doručkujte kao kralj, ručajte kao princeza, večerate kao siromah, piše Alfa portal.

Mnogi se lakše koncentriraju prijepodne jer misaonim procesima upravlja slezena koja najveći potencijal ima ujutro. A vrijeme od 9 do 11 je idealno vrijeme za posao, učenje...

Kinezi savjetuju kratak odmor nakon ručka od 13 do 15 sati. Tada energija u ekstremitetima opada i koncentrira se oko probave, tj. organizam crpi energiju iz hrane i osjećamo se pospano.

Kako bismo bolje zaspali, prije sna se treba opuštati. Od 19 do 21 sat epifiza luči manje serotonina, hormona koji kontrolira apetit i kardiovaskularni sustav, a počinje proizvoditi melatonin koji nam pomaže da zaspimo.

Kopirati
Drag cursor here to close