Želi 'maknuti' Vukovića

Opsenica bi birao: Sindikat šalje inspekciju u Vladu HNŽ-a

Zdravstveni radnici zatražili su inspekcijski nadzor u Vladi HNŽ-a, jer se ministar zdravstva miješa u upravljanje sindikatima zdravstvenih djelatnika
Lifestyle / Zdravlje | 19. 01. 2021. u 11:40 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikati zdravstvenih radnika su zatražili inspekcijski nadzor u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, saznaje Bljesak.info iz Sindikata.

''Ministar Opsenica želi maknuti Vukovića (op.a Dalibor Vuković predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a) iz pregovaračkog tima Sindikata SKB Mostar svojom direktnim miješanjem u upravljanje i funkcioniranje sindikatom što je zakonom zabranjeno. Zato je sindikat upravo zatražio inspekcijski nadzor u Vladi HNŽ'', rekao je za Bljesak.info predsjednik sindikata SKB Mostar Ivica Anić.

Poručio je, da do petka sukladno potpisanom protokolu očekuju održavanje sjednice pregovaračkih timova sindikata SKB Mostar i Vlade HNŽ.

U dokumentu u kojem traže inspekcijski nadzor, sindikati su naveli:

''Dana 19. siječnja zaprimili smo od Vlade HNŽ-a – predstavnika pregovaračkog tima Vlade za pregovore s reprezentativnim sindikatima za djelatnost zdravstva Gorana Opsenice Prigovor na imenovanje članova Pregovaračkog tima Nezavisnog sindikata zaposlenik SKB Mostar Dalibora Vukovića i Mirze Vule s ciljem da se uklone iz našeg pregovaračkog tima.

Članom 165. zakona o radu Federacije BiH zabranjeno je poslodavcima ili udruženjima poslodavaca koji djeluju u vlastito ime ili putem drugog lica, člana ili zastupnika miješanje u uspostavljanje, funkcioniranje ili upravljanje sindikatom.

Kako dostavljenim Prigovorom predsjednik gore navedenog pregovaračkog tima Goran Opsenica vrši izravno miješanje u upravljanje Nezavisnim sindikatom SKB Mostar molimo vas da izvršite hitan inspekcijski nadzor u Vladi HNŽ i nakon uvida u sve činjenice odgovornu osobu sankcionirate u skladu s odredbama Zakona o radu.

Napominjemo da su članovi pregovaračkog tima imenovani od strane Nezavisnog sindikata SKB Mostar ugledni odvjetnici i stručnjaci pravne i ekonomske struke imenovani sa zadatkom da najbolje štite interese sindikata i naših članova u pregovorima s Poslodavcem odnosno Vladom HNŽ-a za potpisivanje novog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ.

Napominjemo i stavljamo Vam, na znanje da većina članova pregovaračkog tima ranije imenovanog od strane Vlade HNŽ-a nisu članovi Vlade HNŽ te također napominjemo da imenovane osobe u pregovarački tim Nezavisnog sindikata SKB Mostar nisu ni u kakvom sukobu interesa'', navodi se.

Uklanjanje i namjere

Dalibor Vuković za Bljesak je rekao kako se radi o pokušaju njegovog uklanjanja kako bi ministar proveo svoje namjere.

''Ministar me želi ukloniti kako bi proveo svoje namjere dinamike i pravca u kojem želi da se odvija i da se realizira pregovarački proces i kako bi proveo svoje zamisli, a velika smetnja i prepreka u ostvarenju njegovih nakana koje nisu u duhu dobre vjere su moji izrazito čvrsti stavovi oko obima prava koja će se ispregovarati u korist zdravstvenih radnika'', rekao je Vuković.

Protokol o pregovorima

Podsjetimo, u petak je potpisan Protokol o pregovaranju Vlade i Sindikata, koji odgovara i jednoj i drugoj pregovaračkoj strani, no sindikati su poručili kako se njihov štrajk nastavlja sve do trenutka potpisivanja kolektivnog ugovora.

U petak je organizirana i prosvjedna šetnja, gdje su zdravstvene djelatnike podržale njihove obitelji i kolege, a sindikalisti su ga nazvali najvećim i nikad jedinstveniji skupom zdravstvenih radnika HNŽ-a.

Valja napomenuti i da je Vlada ranije inzistirala da se potpiše protokol koji je napravila Vlada HNŽ-a i koji je donesen jednostrano bez sindikata, rekli su tada sindikalisti.

''Tvrdilo se da je protokol donesen u suglasnosti sa sindikatom. U protokolu je bio član koji je govorio da se početkom pregovora obustavi štrajk, no štrajk se neće zaustaviti dok ne potpišemo kolektivni ugovor. Zbog toga smo inzistirali da se potpiše usuglašeni protokol, u kojem će sindikat predložiti da se izbace sve odredbe koje ne odgovaraju sindikatima i sada smo to ipak uspjeli. Vlada je usvojila protokol koji odgovara sindikatu, a nadamo se da će tako postupiti i u pregovorima i ono što sindikat i zdravstveni radnici žele usvojiti i potpisati.

Inače, krajini rok za potpisivanje kolektivnog ugovora je 20 dana, od potpisivanja Protokola o pregovaranju.

DZ Mostar ne sudjeluje u štrajku

Treba istaknuti i da u ovom štrajku ne sudjeluje jedino Dom zdravlja Mostar.

''Samo DZ Mostar ne sudjeluje jer direktor Mario Kordić na zahtjev naše organizacije sindikata koja djeluje u DZ Mostar nije dostavio prijedlog sporazuma o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka. Nismo mogli naše članove pozvati da sukladno zakonu stupe u generalni štrajk, jer je direktor sve učinio kako bi onemogućio da sindikat da stupi u generalni štrajk, iz najvjerojatnije političkih ciljeva'', kazao je Vuković ranije za naš portal.

Da ponovimo priču, Općinski sud u Mostaru u prosincu je ukinuo privremenu mjeru zabrane provođenja i organiziranja Štrajka sindikata SKB-Mostar i Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih djelatnika HNŽ.

Privremena mjera zabrane štrajka donesena je nakon što je Vlada HNŽ-a, odnosno ministar zdravstva Goran Opsenica podnio je sudu akt u kome traži da se podnese privremena mjera jer, kako nam je ranije rečeno iz sindikata, po mišljenju Vlade sindikat je organizirao štrajk protuzakonito Dok se štrajk i dalje provodi, zdravstveni radnici su prosvjed koji su najavljivali za ovaj tjedan, odgodili iza Nove godine, zbog najavljenih vremenskih neprilika.

Presuda

U međuvremenu zbog nesolidarnosti dijela liječnika, dolazi do kolapsa u zdravstvu. Pojedini liječnici su pisali uputnice pacijentima za specijalističke preglede koji nisu hitni, te bi pacijenti dolazeći na preglede bili vraćeni što je izazvalo veliku frustraciju i ljutnju pacijenata. Valja podsjetiti da je u međuvremenu i Županijski sud u Mostaru donio rješenje i usvojio zahtjev Nezavisnog sindikata uposlenika Doma zdravlja Mostar i odložio izvršenje Rješenja Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ-a. Vuković je ranije komentirajući odluku rekao kako ova presuda došla u pravim trenutku.

''Svi pokušaji Kordića da uguši sindikat; pozivanje ljudi da istupe iz sindikata, traženje veza da se taj sindikat u Ministarstvu uprave izgazi, sve su učinili… Međutim pravni tim sindikata je reagirao prema Kantonalnom sudu Mostar, rekavši da su nezakonite radnje i odnijeli su privremenu mjeru obustave izvršenja takvog rješenja da se gasi sindikat koji radi u punom kapacitetu'', kazao je Vuković.

Inače, članice sindikata Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Opća bolnica Konjic, Dom zdravlja Konjic, Dom zdravlja Jablanica, Dom zdravlja Rama, Dom zdravlja Stari grad Mostar, Kantonalna bolnica dr Safet Mujić Mostar, Dom zdravlja Čapljina.

Kopirati
Drag cursor here to close