Iz svog džepa

Mostar: Više od dvadeset žena godišnje smanji grudi

Plaćanje operacije 'iz svog džepa' jedino je rješenje za žene s područja Hercegovačko-neretvanske županije. Naime, kako su za Bljesak.info kazali iz ZZO HNŽ estetska kirurgija ne financira se sredstvima iz Zavoda.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 11. 2022. u 11:05 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojne žene kako u svijetu, tako i Bosni i Hercegovini muku muče s prevelikim grudima. Otežano kretanje, problemi s disanjem, stalna bol u kralježnici, osipi i urezivanje naramenica grudnjaka stalni su problemi brojnih žena.

Pridodaju se tome i neugodni pogledi, kako muškaraca tako i žena, što u određenim slučajevima može rezultirati nesigurnošću te ostaviti ozbiljne psihičke posljedice.

Estetski, ali i medicinski razlozi 

"Boljela su me leđa, držanje mi je bilo užasno i stalno sam se znojila. Trčanje uz i niz stepenice bilo je gotovo nemoguće, a za bilo kakvo vježbanje bilo mi je potrebno i nekoliko sportskih grudnjaka", kazala je za Bljesak.info čitateljica koja je željela ostati anonimna.

Ona se odvažila na operaciju smanjenja grudi, a kako tvrdi dr. Mladen Vukić, spec. plastične i rekonstruktivne kirurgije samo je jedna od žena s istim ili sličnim problemom.

Foto: Internet / Bol u kralježnici

"Operacija smanjivanja ženskih grudi se može raditi iz estetskih, ali i medicinskih razloga jer dojke zbog svoje težine s vremenom dovode do nepravilnog položaja kralježnice uz pojavu bolova. Prekomjerno velike dojke obično se javljaju u pubertetu kao mladenačka hipertrofija, a uvjetovana je hormonima i naslijeđem", kazao je za Bljesak.info dr. Vukić.

Navodi kako je estetsko-rekonstrukcijski zahvat redukcije dojki ponekad nužan zbog funkcionalnih ispada i problema kao što su bolovi u vratu, glavobolje, bol u leđima, otežano kretanje i bavljenje sportom, kao i učestale upale kože ispod dojki.

Stalni teret 

"Takvi simptomi javljaju se zbog stalnog nošenja tereta izazvanog veličinom dojki, a mjesto koje je najviše opterećeno je vratna i grudna kralježnica. Nerijetko se s vremenom stvaraju i urezi na mjestima gdje se nalaze naramenice grudnjak", rekao je dr. Vukić.

Kako ističe, zahvat smanjenja dojki tehnički je zahtjevan, a operacija traje od 1,5 do 3 sata.

"Postoji više kirurških metoda za smanjivanje ženskih dojki. Izbor metode ovisi o iskustvu estetskog kirurga, dobi žene te veličini dojki. Konvencionalnom tehnikom na dojkama ostaju ožiljci u obliku obrnutog slova T. Cilj je dobiti optimalnu veličinu dojki uz postizanje simetrije te s minimalnim ožiljcima. Zahvat sam po sebi ne spada u opasne zahvate, iako je izuzetno tehnički zahtjevan", pojasnio je.

Foto: Anaono / Oporavak nakon operacije grudi

Oporavak, govori dr. Vukić, traje i do dva mjeseca nakon operacije. No, brojnim ženama operacija je jedini izlaz iz situacije u kojoj se nalaze. Kako ističe liječnik "dobiva se dojam da žene sve češće pričaju o tome".

Iz svog džepa 

"Rekao bih da zahvat redukcije dojki nije više tabu tema. U poliklinici Vitalis napravimo ovakvih dvadesetak operacija godišnje", istaknuo je dr. Vukić koji iz Zagreba često dolazi u mostarsku privatnu kliniku.

Plaćanje operacije 'iz svog džepa' jedino je rješenje za žene s područja Hercegovačko-neretvanske županije. Naime, kako su za Bljesak.info kazali iz ZZO HNŽ estetska kirurgija ne financira se sredstvima iz Zavoda.

"Člankom 32. Zakona o zdravstvenom osiguranju definirane su usluge koje se financiraju iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja. Estetska kirurgija se ne nalazi na popisu definiranih usluga i ista se ne financira iz sredstava Zavoda", naglasili su iz ZZO HNŽ za Bljesak.info.

Žene s područja HNŽ-a morat će se osloniti na svoje financije i privatne klinike te za operativni zahvat 'iskeširati' više od 8.000 KM. One koje taj novac nemaju, a imaju zdravstvene probleme, nastavit će trpjeti bolove i čekati da se i njihov zdravstveni problem prepozna kao takav.

Kopirati
Drag cursor here to close