Rak dojke

Od ‘ženske bolesti’ danas boluje i sve više bh. muškaraca

Lifestyle / Zdravlje | 27. 10. 2017. u 23:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Karcinom ili rak dojke najčešća je maligna bolest kod žena diljem svijeta, piše Večernji list BiH. Svake godine se u svijetu dijagnosticira više od 1,500.000 novih slučajeva raka dojke, a oko 400.000 žena godišnje izgubi bitku s ovim oboljenjem.

Edukacija o oboljenju

Kako je karcinom dojke “ženska bolest”, osporava činjenica da od te bolesti obolijeva sve više muškaraca.

Specijalistica radioterapije i onkologije u SKB-u Mostar dr. Ivana Tica Sedlar kazala je da su najčešći klinički simptomi oboljenja ove vrste kod muškaraca jednaki kao i kod žena.

''Budući da je svijest muškaraca o navedenoj bolesti puno manja nego kod žena, većina njih se javi u poodmakloj fazi, kad je bolest već uznapredovala. Stoga je važno podizati svijest o samopregledu, ali i educirati muški dio populacije kako ni oni nisu pošteđeni pojave raka dojke '', kazala za Večernjak je Tica Sedlar. Kao vrlo bitan čimbenik u postupku liječenja oboljelih ističe psihičku podršku.

Uočiti potrebe

''Bitno je uočiti potrebe pacijenata radi pružanja odgovarajuću psihijatrijsko-psihološke potpore, tretmana i liječenja, u što je, svakako, važno uključiti i bliske rođake i prijatelje te zdravstvene profesionalce jer je dokazano kako oboljeli od raka dojke imaju visoku stopu psihičkih smetnji koje ometaju svakodnevnu kvalitetu života'', kaže Tica Sedlar ističući kako bi svaki liječnik i zdravstveni djelatnik bar toplom riječi trebao ohrabriti oboljele.

Iako čimbenike oboljenja nije moguće kontrolirati, postoje mjere koje bi svaka osoba trebala poduzeti u borbi protiv raka dojke. Tica Sedlar je kazala da se više od 90% žena može izliječiti ako se rak dojke otkrije u ranoj fazi bolesti te se u prilog navedenoj činjenici preporučuje provoditi redovite samopreglede dojki, ultrazvuk i mamografiju. Kod osoba opterećenih obiteljskom anamnezom prvu mamografiju bi trebalo napraviti već s 35 godina.

''Ženska bolest''

Kako je broj oboljelih sve veći, kazali su i iz Udruge ''Novi pogled'' iz Mostara, koja ima oko 500 članica i od prošle godine jednog člana muškog spola.

''Osim kod žena, ova bolest sve je zastupljenija i kod muškaraca. Znamo da je u prošloj godini bilo šest oboljelih muškaraca.

Muškarcima je još uvijek neugodno doći u udrugu, ali i općenito pričati da su oboljeli od te bolesti jer se karcinom dojke i danas označava kao “ženska bolest”, ali nije'', kazali su za Večernji list iz te udruge, gdje aktivno rade na podizanju svijesti građana organizirajući brojna edukacijska predavanja.


Kopirati
Drag cursor here to close