Savjeti

Oči su vam umorne od previše ekrana?

Simptomi takozvanog sindroma računalnog vida su privremeni problemi s vidom - teškoće u fokusiranju, osjetljivost očiju, suhe oči, žarenje ili suzenje...
Lifestyle / Zdravlje | 23. 04. 2020. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vrijeme pandemije, provodimo puno vremena ispred ekrana. Bilo da tražimo najnovije vijesti, gledamo filmove, šaljemo poruke ili surfamo po internetu, oči nam mogu postati jako umorne.

Simptomi takozvanog sindroma računalnog vida su privremeni problemi s vidom - teškoće u fokusiranju, osjetljivost očiju, suhe oči, žarenje ili suzenje, težina kapaka ali i glavobolje.   

Na sreću, riječ je o privremenom stanju, ali te tjelesne neugodnosti treba tumačiti kao način da nam naše oči kažu - dosta je ekrana. 

Ukoliko primjetite neke od gore navedenih simptoma na sebi, rješenje je jednostavno, odložite telefon i ugasite TV. 

Ukoliko vam je teško dugoročno promijeniti način života i smanjiti količinu izloženosti ekranu, probajte ovih pet načina da olakšate posljedice sindroma računalnog vida. 

  1. Gledanje u daljinu

Pogledajte kroz prozor i zagledajte se u daljinu na nekoliko minuta. Ako je vaš okoliš natrpan zgradama koje vas sprječavaju da vidite daleko, pogledajte u nebo, ukoliko sunce nije prejarko. To će znatno pomoći vašim očima da se oporave. 

  1. Istezanje

Iako na prvi pogled, istezanje tijela nema pretjerane veze s očima, studije su pokazale da vježbe istezanja i sve vrste tjelesne aktivnosti pomažu općem stanju organizma i smanjuju zamor očiju. Joga, obična jutarnja gimnastika, sve što vam pokrene organizam i istegne udove će biti itekako korisno. 

  1. Pazite na dobru rasvjetu

Mračni ili zamračeni prostori u kontrastu sa svjetlom ekrana smetaju našim očima. Slično je i s prejarkom rasvjetom. Postavite ekran vašeg uređaja tako da izvor svjetlosti bude sa strane, ne ispred ili iza. 

  1. Meditacija i trljanje dlanova

Ova mala meditativna vježba je iznenađujuće učinkovita za smanjenje simptoma sindroma računalnog vida. Jednostavna je, ne traži nikakve rekvizite i traje kratko. Probajte hitro trljati dlan o dlan dok se ne ugriju. Potom ih stavite preko zatvorenih očiju. Sjedite u takvoj poziciji i polako dišite. Ponavljajte proces nekoliko minuta i osjetit ćete olakšanje. 

  1. Odmorite se od ekrana

Najbolji način za spriječiti zamor očiju je smanjiti vrijeme provedeno pred ekranom. Uradite nešto drugo što volite, ugasite televizor i ostavite mobitel na stranu bar na nekoliko sati. Osjećat ćete se bolje, a svijet neće propasti jer niste pratili vijesti, pogledali što vaši prijatelji rade na društvenim mrežama ili odigrali igricu.   

Svakodnevno višesatno gledanje u ekran opterećuje oči. To je nešto što često zaboravljamo, duboko uronjeni u suvremeni način života. Zdravlje je ipak na prvom mjestu i treba ga čuvati.    

Kopirati
Drag cursor here to close