Zrak!

Obratite pozornost na pravilno disanje!

Pravilno disanje definitivno može promijeniti život na bolje
Lifestyle / Zdravlje | 12. 01. 2021. u 10:15 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesorica Fakulteta zdravstvenih studija na Sveučilištu Trakya u Turskoj dr. Gulnur Ozturk ističe kako je pravilno disanje korisno za zdravlje u fizičkom i psihološkom smislu.

Dr. Ozturk je na konferenciji održanoj online kazala kako se simpatički i parasimpatički živčani sustav aktiviraju tijekom disanja, a da se puls povećava tijekom udisaja te da slabi i usporava pri izdisaju.

Istaknula je da parasimpatički sustav ima značajan efekt na vagusni živac, dodajući da je vagusni živac vrlo važan za cijeli središnji živčani sustav i ljudsko tijelo u cjelini, s obzirom na njegovu funkciju.

Objasnila je da je ovaj živac najvažniji promatrač tjelesnog sustava i strukture koja prenosi u mozak sve ono što se događa u tijelu.

Dr. Ozturk je naglasila kako se parasimpatički sustav aktivira i pozitivno djeluje na tijelo kada izdisaj traje dugo, istakavši da pravilno disanje definitivno može promijeniti život na bolje.

"Studije su pokazale da šest udisaja u minuti ima vrlo pozitivne efekte na zdravlje, kako na psihičko tako i na fizičko zdravlje ljudi. Vrlo je važno da izdisaj traje duže od udisaja te da se glavni fokus disanja preusmjeri sa trbuha na prsa", kazala je Ozturk.

Napomenula je kako je također vrlo važno obratiti pažnju i na prirodno disanje.

"Naš organ za disanje je nos. Posebno je važno i zdravo disanje kroz nos, udisanje i izdisanje kroz nos. Ako neko ima problem sa sinusitisom, mora duboko udahnuti da bi to prevladao", smatra ova profesorica te dodaje: "Dakle, kontrola daha znači stjecanje kontrole nad našim živčanim sustavom. Kontrola mozga postiže se kontrolom daha. Ritam mozga se također mijenja kada se promijeni respiratorni ritam", kazala je dr. Ozturk.

Kopirati
Drag cursor here to close