Predavanje

Neum brine za žene

Preventivni pregledi su važni, poručeno je danas iz Neuma.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 10. 2023. u 15:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mjesecu posvećenom borbi protiv raka dojke Općina Neum organizirala je predavanje specijalistice ginekologije i porodništva, doktorice medicine Ivone Šutalo Alilović.

Okupljene je na početku pozdravila predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić istaknuvši da je zdravlje žena goruća tema o kojoj je nužno razgovarati i educirati se.

''Nadam se kako ćete nakon ovoga predavanja potaknuti svoje mame, bake, sestre, prijateljice ili susjede na odgovorniju brigu o svom zdravlju, tako podižući svijest o važnosti preventivnih pregleda'' rekla je u uvodu predsjednica Općinskog vijeća.

Dr. Šutalo Alilović u svom je predavanju pozvala na odlaske na redovite ginekološke preglede i naglasila nužnost brige o vlastitom zdravlju.

Foto: PR / S predavanja 

''Pravila kod pojavljivanja raka maternice ili raka dojke nema. Ne mora značiti, ukoliko nemamo genetske predispozicije za obolijevanje ili smo rodile zdravu djecu ili su naše mame i bake bile zdrave, da rak ne možemo dobiti. Zdrave životne navike, tjelesna aktivnost i redovni ginekološki i mamografski pregledi trebali bi biti od ključne važnosti za svaku ženu'' rekla je u svom izlaganju dr. Ivona.

Objasnila je pojavljivanje raka grlića maternice i raka dojke, ali i naglasila važnost samopregleda dojki barem jednom mjesečno.

Kako kaže, PAPA test je presudan u otkrivanju raka grlića maternice i on se obavlja jednom godišnje ukoliko je prethodni nalaz bio uredan.

Foto: PR / S predavanja 

Rekla je i da je cilj ovoga predavanja, a i njezin osobni, motivirati i potaknuti što više žena na brigu o svom zdravlju i nezanemarivanje redovnih ginekoloških pregleda.

Na kraju samog predavanja žene su se uključile s pitanjima koja su ih zanimala, a odnosila su se konkretno na cjelokupno zdravlje žene.

Kopirati
Drag cursor here to close