Stiže cisterna

Sporni kisik u RS-u: U posljednjem trenu izbjegnuta tragedija

Generalni direktor UKC Republike Srpsk je kazao kako je nađeno privremeno rješenje.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 09. 2021. u 19:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prof. dr. Vlado Đajić, generalni direktor UKC Republike Srpske, poručio je večeras kako "životi naših pacijenata, priključenih na kisik, zasad više nisu u opasnosti".

Đajić je kazao kako je nađeno privremeno rješenje.

“Danas u kasnim poslijepodnevnim satima dobili smo potvrdu poduzeća Messer, ovlaštenog u BiH za distribuciju medicinskog kisika, da će ipak hitno uputiti jednu cisternu prema nama. Očekujemo da stigne tijekom noći ili ranog jutra. Zahvaljujemo im se što su shvatili da je ova nevjerojatna, dramatična situacija stvarna i što su pružili ruku pomoći životno ugroženima”, kazao je generalni direktor UKC-a RS.

Već sinoć sam naredio mjere štednje kisika, otkrio je dr. Vlado Đajić, prenosi N1.

“Napravili smo racionalizaciju, smanjili dio hladnih operativnih slučajeva što nam je kupilo vrijeme i omogućilo da dočekamo ovu isporuku. Živim u vjeri i nadi zajedno s cijelom javnosti da će cisterna stići na vrijeme. Ova isporuka pokriće potrebe pacijenata UKC Republike Srpske u slijedeća dva, tri dana. Za dalje, ne znam. Vjerujem da ćemo se već nekako snaći”, kazao je.

Đajić je priznao kako je u posljednjem trenu izbjegnuta tragedija, a glavnog krivca našao je u gradonačelniku Banja Luke Drašku Satnivukoviću.

“I mogućnost masovnog umiranja na našim odjelima i klinikama zbog nedostatka kisika koju je nam je priredio svojim neodgovornim i sebičnim ponašanjem Draško Stanivuković. Neoprostivo”, zaključio je Vlado Đajić.

Pripadnici MUP-a RS-a izuzeli dokumentaciju iz banjalučkog UKC-a

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci priopćeno je da su danas u ovoj ustanovi boravili predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova RS koji su zatražili uvid u njihovu dokumentaciju i izuzeli dio spisa u vezi s nabavkom kisika.

"U potpunosti surađujemo s nadležnim tužiteljstvom i podržavamo ovu istragu, jer je u našem interesu da se obavi temeljno. I u nastavku ovog procesa bit ćemo, kao dosad, otvoreni i transparentni. Nemamo šta da sakrivamo. Poslovna dokumentacija je na našoj strani", navodi se u priopćenju iz UKC-a RS-a.

Dodaje se da je najvažnije je da svi oboljeli pacijenti smješteni u klinikama ustanove dobiju kisik koji im je nužno potreban za preživljavanje.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a RS-a, ranije danas je izjavio da ova zdravstvena ustanova ima samo još par tona kisika.

"Poznato je da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine i njen direktor Aleksandar Zolak zabranio 'TGT Tehnogas' firmi koja je nas snabdijevala kisikom, da nas snabdijeva medicinskim kisikom", rekao je Đajić.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, predao je kaznenu prijavu protiv više osoba Specijalnom tužiteljstvu Republike Srpske u vezi sa sumnjama u kvalitetu kisika koji je korišten za liječenje pacijenata.

Prije dva dana Vlada RS-a zadužila je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da u suradnji s Republičkom upravom za inspekcijske poslove i UKC RS-a, u roku od 48 sata osigura uslugu laboratorije ovlaštene za ispitivanje kontrole kvaliteta kisika, a u svrhu pribavljanja neovisne potvrde kvalitete medicinskog kisika koji se koristi u ovoj ustanovi. Uzorkovanje kisika u UKC RS obavljeno je juče

Kopirati
Drag cursor here to close