Čuvajte zdravlje

Ne ronite otvorenih očiju, koristite zaštitne naočale

Nakon izlaska iz bazena, dobro je umiti se čistom vodom.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 08. 2021. u 06:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedno od najčešćih oftalmoloških stanja je, kaže dr. Enesa Begović, adenovirusna infekcija oka koja se češće javlja ljeti tijekom kupanja u bazenima, ali i u drugim vodama.

Infekcija adenovirusima može proći klinički, bez simptoma, ali može i izazvati neprijatne simptome kod pacijenta sa snažnom reakcijom, koja je praćena pojačanom osjetljivošću na svjetlo te nešto oslabljenim vidom, prenosi Avaz.

''To je samolimitirajuće oboljenje, ali je visoko kontagiozno, tj. lako se prenosi s osobe na osobu te je edukacija stanovništva, a naročito pridržavanje jasnih uputa o korištenju javnih kupališta od izuzetne važnosti kako bi se spriječilo širenje ove infekcije. Iako je voda u bazenima klorirana, nikako ne treba roniti u bazenu otvorenih očiju jer je nemoguće klorom uništiti prisustvo svih mikroorganizama'', savjetuje dr. Begić.

S druge strane, dodaje ona, kemijske supstance koje se naprave usljed reakcije s klorom mogu podražajno djelovati na oči i izazivati crvenilo i suzenje. Nakon izlaska iz bazena, dobro je umiti se čistom vodom.

''Ne preporučuje se ni ronjenje u drugim vodama otvorenih očiju, već je obavezna upotreba zaštitnih naočala. Ovo se naročito odnosi na osobe koje su imale unazad nekoliko tjedana neku operaciju na oku. Održavanje osobne higijene, tuširanje prije ulaska u bazen obavezni su prilikom boravka u ovakvim prostorima. Ne savjetuje se upotreba kontaktnih leća'', ističe dr. Begić.

Ukoliko se pojavi očno oboljenje, potrebno se obratiti oftalmologu.

Kopirati
Drag cursor here to close