Epidemiološka situacija

Musa: 88 posto hospitaliziranih nije cijepljeno

Cijepljenjem se virus ne može zaustaviti, ali se njegova aktivnost može suzbiti u vezi teže kliničke slike i komplikacija sa bolešću'', istaknuo je Musa.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 09. 2021. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Sanjin Musa gostovao je na N1 televiziji gdje je govorio o povećanju broja zaraženih koronavirusom te je istaknuo podatak da 88 posto od hospitaliziranih pacijenata nije cijepljeno te podcrtao važnost cijepljenja protiv korone. Rekao je da je to jedini alat protiv ove bolesti koji u ovom trenutku imamo.

Današnji podaci o koronavirusu u BiH pokazuje da je 39 osoba preminulo, a Musa je kazao kako se Federacija BiH nalazi na visokoj razini prijenosa Covida-19.

Istaknuo je i značajan podatak da među hospitaliziranim pacijentima koji su zaraženi koronavirusom, njih 88 posto nije cijepljeno.

''Zabrinjava podatak da raste broj zaraženih u svim dobnim skupinama, kao i u onoj od 60 godina i želimo da apeliramo na ovu skupinu da se odazove na cijepljenje. Procjenjujemo da je 34 posto starijih od 60 primilo prvu dozu cjepiva. Stopa smrtnih slučajeva iznosi 86 posto kod onih starijih od 60 godina. Znamo da je i dob značajna za razvoj komplikacija i smrtni ishod, tako da je poruka da se svi, a posebno u ovoj najranjivijoj dobnoj skupini, odazovu na cijepljenje'', naglasio je Musa za N1.

BiH prva u Europi po smrtnosti od Covida

BiH je prva u Europi po broju smrtnih slučajeva od koronavirusa, a Musa je komentirajući taj podatak naveo kako je cijela regija prva po smrtnosti, ali da je upravo važan sustav nadzora, odnosno mogućnost da detektirate sve smrtne slučajeve. Govoreći o smrtnosti od korone u BiH, kazao je i da je drugi aspekt demografska struktura stanovništva.

''Gleda se koliko ima starijih osoba u nekoj populaciji, koliko ih je sa kroničnim oboljenjima. Mi smo od početka imali broj da je na intenzivnoj njezi bilo preko 90 posto onih koji su imali bar još jednu pridruženu bolest'', rekao je Musa.

Musa je potcrtao i kako se nalazimo u javno zdravstvenoj krizi koja nije viđena u zadnjih 100 godina. Dodao je i kako će trebati još neko vrijeme da se brojke evaluiraju i da se kako bi se mogle vidjeti tačni podaci o svemu vezanom za koronu.

Da li najgore tek dolazi?

Na pitanje voditelja Dana uživo Zvonka Komšića da li najgore tek dolazi, Musa je odgovorio kako je evidentno da brojke rastu, kao i da nas sve očekuju respiratorne infekcije, ali da je cijepljenje alat protiv ove bolesti.

''Za razliku od prošle godine kad nismo imali drugi alat, u ovom trenutku imamo vrlo važan alat a to je cjepivo. Cijepljenjem se virus ne može zaustaviti, ali se njegova aktivnost može suzbiti u vezi teže kliničke slike i komplikacija s bolešću'', istakao je Musa.

Mnogi građani navode kako je moguće da su zaraženi iako su cijepljeni s obje doze, Musa kaže kako je cijepljenje važno u sprječavanju teških oblika bolesti.

''Nemamo drugi alat u ovom trenutku, nema konkretnih stvari koje bi doprinijele borbi osim toga. Podaci onih koji su hospitalizirani a nisu cijepljeni, sami govore sve'', rekao je.

Kazao je i da su preporuke za one osobe koje su primile prvu dozu cjepiva protiv Covida, a u međuvremenu su se zarazili, da trebaju sačekati na drugu dozu šest mjeseci od toga.

Korona u školama

Komentirao je i situacija u školama, te povećanom broju zaražene djece. Podcrtao je kako je veliki izazov funkcioniranje škole u pandemiji, ali i da su date preporuke i mjere kojim se pokušava razina prijenosa smanjiti.

''Onog trenutka kad imate kompleksnu situaciju u zajednici, ona će se preslikati u školu. Važna je budnost menadžmenta da pomognu u tome da se prati situacija i da ne dođe do eksplozije epidemije unutar škole'', naglasio je Musa.

Za N1 je govorio o tome i zašto je važno nositi zaštitnu masku te rekao kako je 30 posto ljudi zaraženo a da nemaju nijedan simptom te je iz tog razloga važno nositi masku.

Kopirati
Drag cursor here to close