ECDC

Mukotrpna potraga za izvorom salmonele

Od početka ove godine se salmonela pojavila u već 15 država Europe, ali nadležna tijela imaju velikih problema otkriti izvor zaraze. Jedino je jasno da se bakterija najčešće širi kebabom s piletinom.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 10. 2023. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je objavio kako je od početka godine zabilježeno 355 slučajeva oboljenja salmonelom u 15 zemalja Europe, a bakterija je uspjela „preskočiti" i Atlantik jer ima slučajeva i u SAD. Broj slučajeva valja uzeti s oprezom: iako je u tri zemlje devet osoba dospjelo i u bolnicu, a u Austriji se smatra kako je jedna osoba i preminula od salmoneloze, vrlo vjerojatno lakših slučajeva ima mnogo više, piše DW.

Tipični simptomi

Tipični simptomi su osjećaj mučnine, proljev, a ponekad i povraćanje, trbobolja i nešto povišena temperatura. To traje nekoliko dana, ali kod inače zdravih osoba onda i prolazi bez posebne terapije. Jedino kod mališana, bolesnika i starijih osoba proljev može dovesti do dehidracije i drugih oblika upala, tako da je potrebno obratiti se liječniku.

No velika je muka europskog centra otkriti izvorište zaraze, jer je tu zapravo riječ o tri različite skupine bakterije Salmonella Enteritidis ST11.Vrlo vjerojatno je to meso piletine, prije svega ono koje je priređeno za kebab, a još ljetos je izvorište lokalizirano u sedam pogona za preradu mesa u Poljskoj i jednom u Austriji.

Odakle dolaze?

Ali mikrobiološka analiza svih tih pogona je ispala – negativna, dakle tamo salmonele nema. Istovremeno se i dalje pojavljuju slučajevi salmonele, u pravilu kod osoba koje su pojele kebab s piletinom. U nadležnosti Europske komisije zapravo postoji i Sustav za brzo otkrivanje opasnosti u živežnim namirnicama i stočnoj hrani (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF), ali i preko tog sustava se do sad nije moglo doći do izvora tih bakterija.

Problem nije samo što možda mnogi lakši slučajevi prođu nezapaženo, nego i u preradi mesa – ako se polazi od pretpostavke da je tu riječ o mesu piletine. Bakterija salmonele se zapravo uništava zagrijavanjem mesa već na 70 stupnjeva Celzijusa tako da je možda tih bakterija bilo i drugdje, ali su u normalnom procesu kuhanja nestale. No kod kebaba je drugačije, osobito ako se ne pazi da je odrezano meso dobro pečeno – što nije rijetko slučaj.

Kopirati
Drag cursor here to close