Moguće otvaranje

Mostar: Izolatorij je spreman

Zbog povećanog broja zaraženih, moguće je ponovno otvaranje izolatorija u Mostaru
Lifestyle / Zdravlje | 11. 08. 2020. u 11:45 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moguće je ponovno otvaranje izolatorija u Mostaru zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom u županiji, rečeno nam je iz Doma zdravlja Mostar.

''Izolatorij je spreman i može se otvoriti odmah ukoliko stigne naredba od Ministarstva zdravstva HNŽ-a'', rekla je za Bljesak.info Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar.

Kaže da su pregovori u tijeku već neko vrijeme, te da se prati stanje u gradu i županiji.

U slučaju potrebe, odnosno prvim dolaskom pacijenta, Dom zdravlja Mostar ima osposobljen stručni tim od liječnika i medicinskih sestara.

Inače, u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u ranim jutarnjim satima preminuo je muškarac iz Mostara rođen 1945. godine.

Na bolničkom liječenju trenutno su 24 bolesnika, od kojih su jedan na neinvazivnoj, dva na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno. U SKB Mostar jučer je testirano 257 uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 24 i to: 16 iz Mostara, 2 iz Konjica, 1 iz Prozora-Rame, 4 iz Čitluka i 1 iz Čapljine.

Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su jučer 41 rješenje o samoizoliranju i izoliranju, a ukupno 1460. Trenutno su na snazi 783 rješenja.

Podsjetimo, za smještaj lakših i srednje teških oboljelih osoba od korona virusa COVID 19, Grad Mostar ranije je odredio objekt Policijske akademije - kamp Rodoč, koji je posjetila i ekipa portala Bljesak.info.

U normalnom funkcioniranju, kako smo tada saznali, ove prostorije imaju kapacitet od 100 kreveta, no u ovim izvanrednim okolnostima su prilagođene za manji broj osoba, s mogućnošću širenja.

Prva funkcija ovih prostorija je za one pacijente koji nemaju mogućnost kod svojih kuća biti u uvjetima samoizolacije, dok će se ovisno potrebi prilagođavati i secnariju da ovo bude mjesto u kojem će se i brinuti o zaraženim pacijentima.

No valja podsjetiti ni da ova opasna kriza izazvana COVID-19 virusom nije mogla proći bez privatnih uplitanja. Na to su upozorili naši čitatelji smješteni u privatni izolatorij u mostarskom naselju Ortiješ, žaleći se na neljudske uvjete u ovom privatnom objektu.

Odlukom Kriznog stožera Federacije FBiH o ukidanju obavezne karantene u trajanju od 14 dana, raspušten je i sporni izolatorij u Ortiješu koji je izazivao brojne negativne reakcije od početka funkcioniranja. 

Apel Doma zdravlja

Već ranije Dom zdravlja Mostar u suradnji sa Stožerom grada Mostara slao je sugrađanima apel putem društvenih mreža.

''Molimo Vas, nastavite sa svojim redovitim aktivnostima, radite, privređujte za svoju obitelj i za društvo, ali čuvajte se. Stavite tu masku, operite ruke poslije svake aktivnosti, udaljite se jedni od drugih u redovima dok čekate, družite se unutar svojih uskih krugova na otvorenom, ne dajte blizu svojim bakama djedovima i svojim bolesnim ukućanima, ne dajte da Vam ljeto upropasti bolest koju ste mogli spriječiti samo malim trudom i disciplinom, prijavite policiji osobu koja ne poštuje izolaciju, javite nam se ako dobijete simptome da Vam pomognemo kako ne bi napravili veću štetu nego što jest, zovnite jednu osobu za koju znate da je preboljela infekciju korona virusom pitajte kako joj je bilo preživjeti te simptome i ne bojte se ako postanete ipak zaraženi korona infekcijom - pomoći ćemo Vam. U konačnici prestanite negirati postojanje korona infekcije, pa zar su svi umrli od korona infekcije odglumili svoju smrt? Samo malo sa Vaše strane, nama će pomoći puno'', napisali su ranije u apelu građanima.

Kopirati
Drag cursor here to close