A vi, kako 'te?

Mladi odlaze iz BiH jer ne vide da će im uskoro biti bolje

Lifestyle / Zdravlje | 13. 09. 2017. u 18:58 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rak-rana ovog društva posljednje tri godine, ali i ranije, svakako je odlazak građana, naročito mladih i obrazovanih, a posljednja istraživanja zorno pokazuju kako su vrlo male šanse da se dogode obrnuti procesi – masovni povratak u Bosni i Hercegovinu i druge zemlje regije.

Naime, online istraživanja koje je u razdoblju od srpnja do kolovoza 2017. godine proveo Institut za razvoj mladih KULT pokazuju kako će se mladi koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru u svoju zemlju vratit će se samo ako im se osigura veća mogućnost za zaposlenje i izgradnju karijere.

S obzirom na to kako je u BiH meritokracija misaona imenica i kako vlastodršcima ne pada na pamet graditi društvo jednakih šansi, jasno je kako ćemo i idućih godina zbrajati samo one koji odlaze.

"Više od 30 posto ispitanika ne planira se vratiti u svoju zemlju, dok će ostali to učiniti ako im se pruži mogućnost da u svojoj zemlji imaju kvalitetniji život. Na pitanje je li riječ o obiteljskom iseljenju, blizu 60 posto ispitanika odgovorilo je pozitivno, više od 20 posto da se njihove obitelji pripremaju za odlazak, dok je oko 10 posto odgovorilo negativno, pokazuju rezultati istraživanja.

Više od 50 posto mladih u druge zemlje odlazi samostalno, više od 30 posto uz pomoć rodbine i prijatelja, dok ih manje od 10 posto za odlazak koristi usluge agencija za posredovanje u zapošljavanju.

Oko 80 posto mladih kao razlog za odlazak navelo je činjenicu kako ne vide da će u njihovoj zemlji uskoro biti bolje, odnosno ne vide vlastitu bolju budućnost, a kao razloge navode i nezadovoljstvo uzrokovano političkom situacijom, prisutnost korupcije, nezaposlenost, preveliku zastupljenosti nacionalnih, vjerskih i ratnih pitanja, te nezadovoljstvo poslom i primanjima.

Isto tako, istraživanje pokazuje kako je najviše mladih s područja zapadnog Balkana otišlo u Njemačku, a zatim slijede Austrija, Švedska, Slovenija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Francuska, Španjolska, Nizozemska, Češka itd.

U zemljama u koje odlaze, mladi prema podacima ankete očekuju bolji obrazovni i zdravstveni sustav, bolji životni ambijent, veću mogućnost zaposlenja i bolju sigurnosnu situaciju.

Važno je dodati kako BiH najviše napuštaju građani deficitarnih zanimanja kao što su programeri, inženjeri i građevinski inženjeri, liječnici i drugo medicinsko osoblje i visokokvalificirana radna snaga.

"BiH napuštaju i brojni liječnici, specijalisti, farmaceuti, medicinski tehničari i njegovatelji, što za posljedicu ima podatak da BiH trenutno ima 200 liječnika na 100.000 stanovnika, što je manje od europskog prosjeka od 362 liječnika. Od 1995., BiH je napustilo 79 posto istraživača u području inženjeringa, 81 posto magistara i 75 posto doktora znanosti. BiH je svrstana na 131. mjesto od 133 države u kategoriji “odljev mozgova”, navode iz KULT-a.

Najmanje dva milijuna osoba porijeklom iz BiH živi u inozemstvu, što je 53 posto ukupnog broja osoba koje žive u BiH (3.791.622).

Svemu dodajmo kako je u istraživanju sudjelovalo 720 ispitanika iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, osoba u dobi od 15 do 35 godina koje su se već odselile iz navedenih zemalja u protekle tri godine ili su pokrenule proces iseljavanja s namjerom da u bliskoj budućnosti napuste svoju zemlju. Najveći broj odgovora dali su mladi u dobi između 21 do 30 godina starosti, uglavnom iz urbanih sredina.

Kopirati
Drag cursor here to close