Jedan narcis-jedan život

Memić: Samopregled može spasiti život, educirajte se!

Lifestyle / Zdravlje | 14. 03. 2014. u 15:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Jedan narcis - jedan život'' je manifestacija koju će Udruga Novi pogled iz Mostara organizirati jedanaesti put ove godine 18. ožujka s početkom u 11 sati na platou ispred Mepas Malla

Manifestacija hvale vrijedna ima za cilj educirati žene o opasnostima koje donosi rak dojke.

''Možemo reći da je naša akcija postala već tradicionalna, građanima će se dijeliti promotivno edukativni materijali kao i narcisi. Narcise dijelimo upravo iz razloga jer su simbol proljeća, buđenja, nade, što je svakako potrebno svakome'', rekla je u izjavi za Bljesak.info Maja Memić, predsjednica udruge Novi pogled.

Memić je u kratkom razgovoru za naš portal istaknula kako je Udruga na ovu vrlo važnu manifestaciju pozvala sve prijateljske udruge, kao i Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, gradonačelnika, članove gradske uprave i sve one koji bi trebali dati podršku ovako važnom problemu.

S obzirom da se manifestacija održava jedanaesti put u našem gradu, Memić ističe kako su ovakve akcije do sada imale učinka, te da se ženama lagano podiže svijest o važnosti samopregleda.

''Učinak se svakako vidi, žene su osvještenije, ali ne u tolikoj mjeri koliko bi trebale. Još uvijek ima žena koje odbijaju pričati o bolesti, ali u dobrom dijelu se vidi veća otvorenost. Educirana žena zna da treba vršiti samopreglede, koji su besplatni, same ih mogu obaviti u svom domu, a svaka manja promjena koju uoče je znak da treba otići kod doktora na pregled. Samopregled može spasiti život'', nadodala je Memić.

Ona je istaknula kako je prevencija najbolje ''rješenje'', jer kada se na vrijeme uoči rak dojke, postoje velike šanse za izlječenje. BiH nema skrining program, koji bi zakonom obvezao žene da idu na preglede, zato je edukacija važna, jer kako Memić ističe tridesete i četrdesete godine su rizične skupine, kada žena treba znati da mora otići na pregled.

Inače, ova manifestacija će se održati pod pokroviteljstvom JP EP HZHB d.d. Mostar, a otvorit će je izvršna direktorica za ekonomske poslove Ivana Bunoza.

Ranije u priopćenju za medije Novi pogled je zamolio sve institucije u gradu za dozvolu ulaska njihovim volonterima sa akreditacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close