Potvrđeno

Majmunske boginje iz Europe stigle u Ameriku i Australiju

Nekoliko je zemalja, uključujući Portugal i Španjolsku, zabilježilo slučajeve majmunskih boginja u posljednjih nekoliko tjedana, a jedan slučaj iz Sjedinjenih Američkih Država zabilježen u srijedu.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 05. 2022. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kanadska služba za javno zdravstvo je u četvrtak potvrdila prva dva slučaja zaraze virusom majmunskih boginja nakon što su vlasti u pokrajini Quebec rekle da istražuju 17 sumnjivih slučajeva dok broj zaraženih raste u Europi i Sjevernoj Americi.

Nekoliko je zemalja, uključujući Portugal i Španjolsku, zabilježilo slučajeve majmunskih boginja u posljednjih nekoliko tjedana, a jedan slučaj iz Sjedinjenih Američkih Država zabilježen u srijedu odnosi se na čovjeka koji je nedavno putovao u kanadsku pokrajinu Quebec, prenosi Hina. 

Zdravstvena uzbuna 

Prvi sumnjiv slučaj majmunskih boginja je također zabilježen u Australiji, što je izazvalo zdravstvenu uzbunu, poručile su lokalne vlasti u petak. Nadležna zdravstvena tijela u australskoj državi New South Walesu rekla su da su otkrila "vjerojatan" slučaj majmunskih boginja kod čovjeka u 40-im godinama, koji se u Sydney nedavno vratio iz Europe.

Velika Britanija, koja je prva signalizirala slučaj te bolesti 6. svibnja kod osobe koja je bila u Nigeriji, u srijedu je objavila da ima ukupno devet identificiranih slučajeva. U četvrtak je prvi slučaj dijagnosticiran i u Italiji u bolnici u Rimu, a još su dva slučaja suspektna. Prvi slučaj prijavljen je u četvrtak i u Švedskoj kod jedne osobe na području Stockholma. Osmero zaraženih prijavljeno je u Madridu, a u Portugalu je po pisanju lista Publico zaraženo dvadesetak ljudi.

"Noćas je pokrajina Quebec obaviještena da su dva uzorka, koje je poslao NML (Nacionalni mikrobiološki laboratorij), bila pozitivna na majmunske boginje. To su prva dva slučajeva potvrđena u Kanadi", rekla je kanandska služba za javno zdravstvo u izjavi, dodavši da Kanada nikad prije nije vidjela takav slučaj.

Rijetka virusna infekcija 

Majmunske boginje, koje se uglavnom šire zapadnom i središnjom Afrikom, rijetka su virusna infekcija slična ljudskim boginjama, od kojih su blaže. Prvi put su zabilježene u Demokratskoj Republici Kongo 1970-ih. Broj slučajeva zaraze u zapadnoj Africi je porastao u proteklom desetljeću.

Simptomi uključuju groznicu, glavobolje i svrbež koji započinje na licu, a zatim se širi na ostatak tijela.

Zdravstveni dužnosnici u Montrealu, najvećem gradu pokrajine Quebec, novinarima su u četvrtak rekli da postoji veza između američkog slučaja i još nekoliko sumnjivih slučajeva u montrealskoj regiji.

Kanadska služba za javno zdravstvo je rekla da je američki državljanin, koji je nedavno iz SAD-a u Kanadu doputovao privatnim prijevozom, "možda bio zaražan prije ili tijekom" svog posjeta Montrealu.

Kopirati
Drag cursor here to close