Što se događa?

Sve češća pojava majmunskih boginja u Europi

Svi zaraženi i sumnjivi slučajevi potvrđeni su kod muških osoba u regijama Lisabona i Madrida i svi su u stabilnom stanju.
Vijesti / Svijet | 19. 05. 2022. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolska je u srijedu navečer potvrdila sedam slučajeva zaraze majmunskim boginjama, a Portugal 14, dok vlasti nastavljaju da istražuju još najmanje 24 sumnjive infekcije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svi zaraženi i sumnjivi slučajevi potvrđeni su kod muških osoba u regijama Lisabona i Madrida i svi su u stabilnom stanju.

Ranije ovog mjeseca, Velika Britanija je upozorila na prvu malu epidemiju majmunskih boginja.

Istovremeno, Kanada i Sjedinjene Američke Države prijavile su u srijedu prve slučajeve ove bolesti koja se prvi put u povijesti počela širiti izvan afričkog kontinenta.

Vjeruje se da se virus teško širi, ali ovaj novi obrazac prijenosa ukazuje da je potrebno dodatno istraživanje.

“Virusni prijenos majmunskih boginja se obično odvija preko respiratornog sustava, ali karakteristike 23 slučaja u Madridu sugerira da se može prenijeti preko sluzokože tijekom seksualnih odnosa”, rekla je u srijedu navečer direktorica madridske zdravstvene ustanove Elena Andradas.

U Velikoj Britaniji nedavni slučajevi su uglavnom pronađeni kod gej ili biseksualnih muškaraca.

Bez potvrđivanja seksualne orijentacije zaraženih u Španjolska  ili Portugalu, vlasti su naglasile da nije pronađen nijedan slučaj kod žena.

Španjolska ministrica zdravlja Carolina Darias rekla je u intervjuu u srijedu navečer da su majmunske boginje "virus, a ne seksualno prenosiva bolest".

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, nekoliko slučajeva majmunskih boginja otkrivenih u Velikoj Britaniji pripada zapadnoafričkoj grupi virusa.

Majmunske boginje su srodnik velikih boginja koje su iskorijenjene 1979. godine, manje su prenosive i manje smrtonosne. Glavna razlika između simptoma velikih boginja i majmunskih je u tome što majmunske boginje uzrokuju oticanje limfnih čvorova, a velike ne.

Glodavci, uključujući one koji se drže kao kućni ljubimci, i majmuni mogu nositi virus i prenijeti ga na ljude.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti priopćilisu da simptomi majmunskih boginja počinju groznicom, glavoboljom, bolovima u mišićima i iscrpljenošću. Nakon nekoliko dana, pacijenti mogu razviti osip koji prolazi kroz različite faze. Bolest obično traje između dvije do četiri tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close