Kvalitetniji život

Lijek u tabletama za kvalitetu života oboljelih od multiple skleroze

Multipla skleroza je bolest s tisuću lica. Oboljele dovodi do invalidnosti i ovisnosti o drugima, a pravodobni početak liječenja jedan je od najjačih aduta u borbi protiv nepovratnih posljedica te bolesti.
Lifestyle / Zdravlje | 31. 05. 2020. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH omogućio je za oboljele od multiple skleroze lijek u obliku tableta, što je za njih značajno olakšanje u odnosu na injekcioni oblik lijekova koji su u velikoj mjeri bili zastupljeni dosad.

Uz Svjetski dan multiple skleroze direktorica Zavoda Vlatka Martinović za Fenu kaže da to predstavlja dodatni komfor i utječe na kvalitetu života oboljelih od te teške bolesti.

- Nakon što smo prošle godine osigurali lijekove koji se primjenjuju svakih šest mjeseci, od iznimne je važnosti da olakšamo našim pacijentima i način uzimanja terapije. Dosad su lijekovi za liječenje multiple skleroze bili u obliku injekcija što je invazivan način aplikacije, stresan i neugodan za pacijente. Sad, nabavkom lijeka u obliku tableta, bit će im lakše - precizirala je.

Kako naglašava Martinović multipla skleroza je bolest s tisuću lica. Oboljele dovodi do invalidnosti i ovisnosti o drugima, a pravodobni početak liječenja jedan je od najjačih aduta u borbi protiv nepovratnih posljedica te bolesti.

- Stoga je pravodobno uzimanje lijekova, odmah nakon postavljanja dijagnoze, ključno da bi se usporila progresivnost i nastanak težih oblika invaliditeta koje u konačnici sve nas košta puno više - dodala je.

Ističe kontinuirane napore što ih ulažu da bi nadležne institucije osigurale više novca iz budžeta FBiH za financiranje usluga i lijekova iz nadležnosti Fonda solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

- To bi omogućilo ne samo korištenje svih savremenih lijekova s Liste, nego i lijekova iz grupe imunomodulatora i pomoglo realizaciju zacrtanog cilja Zavoda da imunomodulatorna terapija bude blagovremeno dostupna svim pacijentima koji imaju stručno-medicinsku preporuku za takvo liječenje - naglasila je.

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH nastojat će, unatoč posljedicama pandemije virusa korona i smanjenim sredstvima od doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje (to čini 80 posto sredstava potrebnih za financiranje usluga i lijekova iz nadležnosti Fonda solidarnosti) i dalje osiguravati kontinuitet u liječenju pacijenata svim lijekovima s Liste.

Samim tim i lijekovima za liječenje multiple skleroze, kako lijekovima prve linije tako i inovativnim lijekovima dokazane kliničke efikasnosti, djelotvornosti i sigurnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close