Čekanje plaće

Liječnici u Konjicu pitaju - kako je moguće godinama bez kazne ne plaćati doprinose?

Iako je bilo naznaka da bi računi Opće bolnice Konjic i tamošnjeg Doma zdravlja trebali biti odblokirani, to se još nije dogodilo. I dalje je na snazi odluka liječnika Doma zdravlja o otkazima o radu.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 12. 2021. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravstveni djelatnici svoja prava odavno traže na ulicama. I to bezuspješno. Tako su liječnici Opće bolnice Konjic odlučni da podnesu ostavke ako do srijede ne dobiju plaće. Računi bolnice i dalje su blokirani.

Iako je bilo naznaka da bi računi Opće bolnice Konjic i tamošnjeg Doma zdravlja trebali biti odblokirani, to se još nije dogodilo. I dalje je na snazi odluka liječnika Doma zdravlja o otkazima o radu ako račun ne bude odblokiran do srijede i plaće podijeljene. Ovih su se dana vodili intenzivni pregovori s Poreznom upravom, koja je dvjema zdravstvenim ustanovama zbog dugova blokirala račune, i s članovima Vlade HNŽ.

Od početka pandemije, Dom zdravlja Konjic napustilo je, doznaje federalna televizija 15 liječnika. Najavljeni otkazi onih koji su ostali, a i njih je mali broj, značili bi da stanovnici Konjica, inače teritorijalno najveće općine, ostaju bez primarne zdravstvene zaštite.

A o čemu je riječ, objašnjava dr. Džemal Hajduk, liječnik u Domu zdravlja Konjic - uputnicama, redovnim terapijama, covid pregledima i testiranjima, laboratorijskim i rendgen pretragama. Poručuje i da nisu oni ti koji svih ovih godina formirali menadžement ni upravne odbore.

„Što se tiče obje ustanove, vjerujte da je to otvaranje jedne mini Pandorine kutije. Naši zaposlenici, pa i naši sugrađani dobro znaju o čemu govorim“, kaže Amer Kerić, zaposlenik u Domu zdravlja Konjic.

Očito je riječ o lošem gospodarenju unutar obje ustanove u proteklih 14 godina. Poražavajuće je da zaposlenicima obje ustanove, koje od 2016. godine funkcioniraju kao dvije zasebne jedinice, 14 godina nisu uplaćivani doprinosi. Doktor Dženan Lepara je vruć krumpir vođenja dugovima opterećene Opće bolnice Konjic preuzeo tek početkom ožujka ove godine. Problem vidi drukčije: „Nedostatak ukupnih sredstava koja nama dolaze tranšama Zavoda zdravstvenog osiguranja. Pa su ti troškovi za bruto plaće, pa za materijalne troškove - i u svoj toj masi su nedostatna sredstva tako da se doprinosi cijelo to razdoblje, nekih 10-12 godina vjerovat no nisu uplaćivala“.

Dom zdravlja godišnje od Zavoda dobiva  oko 2,6, a Opća bolnica 3,3 milijuna maraka. Na deblokadu računa, Poreznoj su upravi apelirali i iz Vlade HNŽ. Novac, kaže premijer Nevenko Herceg (HDZ BiH), nije problem. U proračunu za sljedeću godinu predviđeno je povećanje od milijun maraka domovima zdravlja i isto toliko bolnicama. Rebelansom financijskoj plana ZZO-a planirano je više od četiri milijuna maraka dodatnih sredstava za tri bolnice u HNŽ-u.

„Ja molim i tražim od nadležnih federalnih institucija da uvaže ovu situaciju i da konačno krenemo sa ovim zakonom o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova jer bez tog zakona mi možemo riješiti situaciju ovih ustanova, ali vrlo brzo će se stvoriti novi problemi“, ističe Herceg.

No, zaposlenici, ponajprije Doma zdravlja Konjic, smatraju kako u obje ustanove ima posla i za pravosudna tijela. Nije im jasno kako je uopće moguće toliko godina bez sankcija ne izmirivati obveze prema državi.

Kopirati
Drag cursor here to close